Z.O.-VLaamse scholieren willen universeel label
Het Z.O.-Vlaamse scholierenparlement discuteert sinds vorig jaar over de klimaatswijzigingen. Een vijftigtal leerlingen uit verschillende scholen kwam ze smaal samen om deze problematiek te bespreken én naar oplossingen te zoeken. Op vrijdag 27 april stelden ze een slotmotie op in de Ridderzaal van het Egmontkasteel te Zottegem: er moet een wereldwijd duurzaamheidslabel komen!“Het scholierenparlement is een belangrijk democratisch experiment” ,zei burgemeester Herman De Loor tijdens zijn inleiding, “ik wens jullie proficiat en hoop dat jullie dit engagement, de bekommernis om de wereld, ook later blijven houden.”
In verschillende werkgroepen hadden de scholieren alternatieven en teksten voorbereid. Zoveel zelfs, dat niet alles kon behandeld worden: de teksten rond kernenergie, bevolkingsdruk en co kwamen niet meer aan bod.
Om consumenten te helpen bewuster aan te kopen werd door een groep voorgesteld om een wereldwijd label rond duurzaamheid in te stellen: “De huidige labels zijn te versnipperd. Er moet er één komen op wereldvlak dat alle mogelijk ecologische en sociale criteria verzameld en de producten quoteert.” Een goed idee, vonden heel wat anderen, maar je moet er wel voor zorgen dat het daar niet bij blijft: “Als de labels niets oplossen, dan moet je als overheid rechtstreeks ingrijpen én een aantal producten gewoon verbieden of belasten, zodat eerlijke producten goedkoper zijn dan de rest.”
CD&V-parlementslid Jenne De Potter woonde de discussie bij en gaf tussentijdse commentaar: “ Zo een discussies lopen in het échte parlement ook. Alleen stellen we vast dat de regering die discussies niet opneemt, ook al is er een meerderheid voor bepaalde standpunten gevonden. Jullie zullen een compromis moeten vinden hier waar iedereen achter staat.”
Zo gezegd, zo gedaan. Beide standpunten werden naast mekaar gelegd. Na een blik op de documentaire ‘Duurzaam op Papier’ besloot men ook dat het de overheid, bij voorkeur de Verenigde Naties, is die zo een label moet opstarten: “Anders is er geen onafhankelijke controle over de naleving van de criteria in zo een labelstructuur.” De documentaire toont immers aan dat vb. het FSC-keurmerk voor duurzaam hout niet altijd in staat is om zijn criteria af te dwingen bij de producenten. Eén jaar na de documentaire, die wantoestanden op ecologisch en sociaal vlak vastlegt bij het Braziliaanse Veracel, is er geen sikkepit veranderd.
De Z.O.-Vlaamse scholieren verdedigen hun motie tijdens de slotzitting van het Scholierenparlement op vrijdag 4 mei in de Vlaamse Raad te Brussel.