Petitie: Sluiting kerncentrales Doel en Tihange

Tijdens een inspectie in augustus 2012 werden duizenden scheuren ontdekt in twee reactordrukvaten (PWR) van de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Nog voordat alle noodzakelijke tests waren uitgevoerd, werden de meer dan 30 jaar oude reactoren opnieuw opgestart in juni 2013!
Toen de ontbrekende testresultaten beschikbaar werden, waren ze zo slecht dat de reactoren in maart 2014 ongepland opnieuw stilgelegd werden.
• De nieuwste ultrasoontesten toonden 60% meer defecten. De gevonden scheurlengten waren gestegen van 2,5 cm naar een ongelooflijke 18 cm.
• Tests bij het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol leidden tot een "onverwacht resultaat" (O-Ton Electrabel): een staal beschadigd door scheuren verbrost onder invloed van radioactiviteit veel sneller dan hetzelfde materiaal zonder gebreken.Tijdens de tests werden de door de exploitant berekende veiligheidsmarges ernstig overschreden.

Ondanks talrijke protesten, waaronder de overhandiging van de eerste 100.000 handtekeningen van deze petitie aan de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, werden de reactoren eind 2015 opnieuw opgestart.
Sindsdien gebeurt er het ene incident na het andere en is het burgerverzet steeds meer toegenomen. Het voorlopige hoogtepunt was de 90 kilometer lange mensenketting van Tihange via Maastricht naar Aken in 2017.

Vandaar dat Nucléaire Stop Kernenergie nogmaals een petitie heeft gestart. Hun doel is om een half miljoen handtekeningen te verzamelen tegen begin juli.
Dan wordt de petitie overgedragen Dhr. Hardeman, de nieuwe baas van het FANC. De petitie zit in een eindsprint, elke handtekening is dus meer dan welkom!

Je kan Nucléaire Stop Kernenergie steunen door de petitie te tekenen op deze site: http://change.org/tihange-doel-NL