Persmededeling: Energiepremies: herverdelen in plaats van snoeien

Door David op za, 10/12/2011 - 17:11

De regering Di Rupo heeft een aantal beslissingen op haar voorlopig semi-publiek lijstje staan die méér dan de wenkbrauwen doen fronsen en die wijzen op een fundamenteel conservatieve energiepolitiek die het probleem van energie én armoede niet fundamenteel aanpakt. De aankomende regering wil 333,20 miljoen € besparen door geen premies meer uit te keren voor dubbel glas, zonnepanelen en dakisolatie. Tot voorheen konden belastingsbetalers 40 % van de investeringen recupereren door ze in te dienen bij de aangifte.

Climaxi vond vroeger al dat het grote deel van deze premies naar mensen gaan die het zich al kunnen permitteren om dergelijke zaken te doen terwijl diegenen dia geen inkomen hebben om dergelijke investeringen te dragen of voor te schieten letterlijk in de kou en de tocht blijven staan. We vinden dus dat dit systeem moet hervormd worden maar hebben bij deze plotse en ondoordachte aankondiging drie bedenkingen:

Image removed.Image removed.Image removed. Een plotse afschaffing van deze premies én het doorschuiven van een gelijkaardig bedrag naar de regionale overheden zorgt voor een periode zonder overgang. De maatregel gaat immers in vanaf het begin van volgend jaar en doorkruist de plannen van duizenden mensen.

Image removed.Image removed.Image removed. Men maakt het verschil niet tussen energie opwekken en huizen isoleren. Dit laatste is primordiaal en dient op een andere manier beoordeeld te worden.

Image removed.Image removed.Image removed. Voor ondernemingen blijven energiebesparende maatregelen mogelijk via de investeringssubsidies van de Vlaamse regering.

De maatregel is voor ons genomen vanuit een staatkundige logica in plaats vanuit een ecologisch/sociale invalshoek en versterkt de bestaande inkomensverschillen nog méér. Men gaat een stap te ver in het verdelen van allerhande bevoegdheden als men geen rekening houdt met de menselijke gevolgen ervan.

Climaxi (en de ondertekenende bewegingen) eisen dan ook dat de maatregel pas ingaat als er op regionaal niveau alternatieven gevonden zijn. De basis hiervan is volgens ons het verdelen van subsidies volgens het inkomen van mensen: Wie weinig heeft krijgt veel, wie veel heeft krijgt minder, wie teveel heeft krijgt niets.

Climaxi vraagt de federale en Vlaamse volksvertegenwoordigers om dit probleem bij voorrang te regelen én vraagt GROEN! om zijn positie te gebruiken in dit dossier bij de discussie over de staatshervorming waar een twee derden meerderheid nodig is.

Wij stellen ook vast dat deze maatregel geen unicum is. Ook op andere energievlakken rammelt het

1/2

regeerakkoord als je het toetst aan sociale en ecologische criteria: de kernuitstap blijft ergens in het midden zweven en de NMBS moet voor 253 miljoen besparen maar kan nu nog nauwelijks treinen op tijd laten rijden en zijn infrastructuur onderhouden. Dat wordt dus nog méér dienstverlening uitbouwen.  Bedrijfswagens daarentegen moeten maar voor 200 miljoen inleveren. Kortom: diegenen die de wegen vol files stoppen worden minder streng aangepakt dan diegenen die ze proberen oplossen.

vzw Climaxi

vzw ’t Uilekot Herzele

vzw De Nieuwbeek Aalst

Friends Of The Earth Vlaanderen en Brussel