Pebble mijn bedreigt Zalm in Alaska.

Sinds twee jaar verkoopt Climaxi wilde zalm uit de Bristol Bay in Alaska. Via Pintafish en het familiebedrijf Popsie Fish Compagny van Tony Neal stoppen we eerlijk en duurzaam gevangen zalm in onze visbestellingen. De baai wordt al tien jaar bedreigd door een groot mijnproject. 2020 wordt een cruciaal jaar voor de gezamenlijke actie van vissers en inheemse volkeren in Bristol Bay.

In 2017 vroeg  Northern Dynasty Minerals een vergunning aan om in de streek ongeveer tien miljard ton goud en andere mineralen boven te halen in het zogenaamde Pebble-project. Daarom wordt ongeveer 20 vierkante mijl ingenomen voor wat een van de grootste mijnen ter wereld zal worden.

Het oorspronkelijke voorstel dateert uit 2010 en kreeg zodanig veel weerstand over zich dat een aantal oorspronkelijke investeerders zoals Anglo American, Rio Tinto en Mitsubishi zich onder druk terug trokken. 

Het voorstel uit 2017 is een lightversie van de oorspronkelijke plannen. Een versie die evenwel niet betrouwd wordt door de lokale gemeenschap en de vissers omdat voor de afvalverwerking en waterzuivering van het project dezelfde infrastructuur voorzien wordt als bij de eerdere plannen: een bassin met een dam van 700 meter hoog. De regio is bovendien gevoelig aan aardbevingen. Tony Neal: “Het voorstel dat we vandaag zien is een poging om in de regio voet aan de grond te krijgen door een mijn in te planten die meer aansluit bij de regelgeving van de staat Alaska. Het probleem is dat ook deze afgeslankte versie een probleem betekent voor onze wilde zalm.”  Dat probleem zit vooral in de immense hoeveelheid met zuren vervuild water die de ontginning van een mineralenmijn achterlaat, de vernietiging van de lokale gemeenschap en de biodiversiteit.

Vanuit de coalitie die de inplanting bevecht werd een poging gedaan om het gebied te beschermen op basis van de Clean Water Act. De Amerikaanse milieuadministratie EPA was dit voorstel genegen maar elke poging tot bescherming wordt door een batterij advokaten van Northern Dynasty aangevochten voor de rechtbank.

Ondertussen loopt de milieu-aanvraag voor het afgeslankt project door en wordt het gesteund door de The Army Corps of Engineers, de ingenieurs van het Amerikaanse leger. Trump sprak zich aanvankelijk uit tegen het project maar lijkt nu door de ingenieursgroep, die in zijn administratie goed vertegenwoordigd is, omgepraat te worden.

De vergunning voor het project zou normaal gezien dit jaar moeten geweigerd of goedgekeurd worden. Save Bristol Bay vraagt internationale steun via een petitie tegen project. Die kan je hier tekenen.

Filip De Bodt