Méér vis in de Noordzee?
Op een persconferentie vertellen de Vlaamse visveilingen dat er opnieuw méér vis zit in de Noordzee. Dat is op zijn minst zéér ongenuanceerd gesteld. Deze zomer maakte de vzw Climaxi een documentaire rond visserij in Vlaanderen waaruit andere zaken naar voor komen.
We gingen mee aan boord van verschillende schepen. Ook toen was de Vlaamse visveiling de enige partner in de film die kwam vertellen dat er enorm veel vis zat in de Noordzee, die er altijd ging blijven zitten.
De Vlaamse visveiling maakte zijn cijfers bekend van vorig jaar en concludeert uit zijn omzet dat het visbestand in de Noordzee aan een heropleving toe is. Climaxi durft dat toch sterk te betwijfelen. Filip De Bodt: “Het is niet omdat de omzet in de visveiling stijgt dat het visbestand stijgt. De visveiling verkoopt méér vis die elders gevangen is: de Belgische quota zitten overal, tot in de Golf van Biskaje én ook andere Europese vissers komen hier hun vis afzetten. Bovendien zeggen de cijfers niets over de gezondheid van de Vlaamse vloot, dat is nog een ander paar mouwen. We zagen met eigen ogen hoe zelfs boomkorren altijd verder moeten gaan trekken om met dezelfde hoeveelheid naar huis te komen”
Climaxi maakte deze zomer en najaar een film over (duurzame) visserij die onlangs in première ging. De trailer van die film vind je hier:
Wetenschappers van het ILVO stellen in de film vast dat het tong- en pladijsbestand inderdaad aan een heropleving bezig is, maar dat kabeljauw het vb. nog altijd ontzettend moeilijk heeft. Kustvissers getuigen in de film dat ze onvoldoende aan wal brengen om te overleven. Verkopers aan de trap in Oostende laten weten dat er minder vis binnen komt dan vroeger.
Door ongenuanceerd van een paar cijfers af te leiden dat het visbestand stijgt in de Noordzee negeert de Vlaamse Visveiling eigenlijk de realiteit en verdoezelt ze de problemen. Als er al méér vis zit in de Noordzee, dan zal het enkel van sommige soorten zijn én op een aantal plaatsen. Dat is ruim onvoldoende om positieve berichten de deur uit te sturen.
Na verschillende discussies met vissers én publiek tijdens de voorstellingen van de film kwam Climaxi tot een aantal punten waarvan we denken dat ze kunnen helpen om de Noordzee wel gezond te maken:
Investeringen in de sector, o.m. door een openbare bank, in nieuwe milieuvriendelijke technieken.
Subsidies voor de vissers in plaats van voor prestigeprojecten. Een steunpunt voor het opmaken van subsidiedossiers.
Promotie van vis als streekproduct en het opzetten van korte-keten-structuren.
Wij hopen die in de Europese discussie te kunnen brengen die momenteel loopt rond de reorganisatie van het visserijbeleid.
1/2
Filip De Bodt (regisseur Fish and Run én medewerker Climaxi)
Persmededeling Climaxi 30/12/11