Ineos Phenol maandag opnieuw aan het werk.

De vakbonden en de directie van het chemiebedrijf Ineos Phenol hebben na zes weken staking een akkoord bereikt. Tot zaterdag staakten nog 40 van de 80 werknemers in de productieafdeling. Zaterdag werd een voorstel van akkoord voorgelegd aan de stakers. Over het ontslag van een vakbondsafgevaardigde, waardoor de staking was ontstaan, is er geen akkoord. De liberale vakbond ACLVB sleept Ineos Phenol daarom voor de rechtbank.

In het akkoord dat voorlag staan duidelijke afspraken over de veiligheid en zekerheid van de huidige werknemers. De veiligheidsvoorwaarden van vóór de komst van de nieuwe plantmanager worden opnieuw ingevoerd en geven de werknemers meer zekerheid over hun job, er worden meer mensen aangenomen om de veiligheid te garanderen en betere opleiding worden voorzien.

Waar de vakbonden niet in geslaagd zijn is om het ontslag van vakbondsdelegee Chris De Wachter (56) terug te draaien of een ontslagpremie (uitbetaling tot pensioen) te onderhandelen. Dit is duidelijk een principe kwestie voor Ineos Phenol. Het bedrijf leed 10 miljoen euro schade door de staking. De uitbetaling van de delegee zou betrekkelijk minder gekost hebben.

Climaxi is niet akkoord met Ineos.

De harde houding van Ineos wijst er op dat de onderneming sociaal én ecologisch geen compromissen wenst te maken. Ineos plant een investering van drie miljard in de bouw van een nieuwe gaskraker 'Project One' op rechteroever in de haven van Antwerpen. Ethaan omzetten in ethyleen voor de productie van plastic, met schaliegas als basisgrondstof is geen duurzame investering in de haven of de economie. Het betreft eerder een voorbijgestreefd productieproces dat de Antwerpse haven niet helpt bij zijn steven naar een circulaire economie. De Vlaamse Overheid schuwt de grote middelen (16 miljoen subsidies én garanties voor investeringen) niet ter ondersteuning van deze investering, terwijl ze snoeit in sociale, culturele en talrijke andere - ook ecologische - sectoren. Nog tijdens de staking, op dinsdag 11 februari 2020 reikte Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, de Exteptional Investment Trophy 2020 uit aan het chemiebedrijf Ineos. Ze geeft daarmee duidelijk aan langs welke kant ze staat.

Climaxi wijst er op dat vakbondsafgevaardigden die opkomen voor hun collega's nog al te dikwijls vogelvrij verklaard worden. Op 1 jaar tijd werden beschermde werknemers aan de deur gezet bij Econocom Zaventem, bij Kone in Sint Lambrechts-Woluwe, bij Commscope in Kessel-Lo, bij Verko in Dendermonde, bij Levenslust in Lennik. Zo een ontslag heeft dikwijls jarenlange gevolgen: mensen krijgen schrik en diegenen die dat niet hebben moeten hun werking opnieuw opbouwen.

Climaxi steunt de afgevaardigde verder in de juridische actie die van start gaat en wil dat de sociale bescherming juridisch verbeterd wordt.

Katrin Van den Troost

Filip De Bodt

 

banner ineos