COP 23: Oproep tot actie!

klimaatflop

Van 6 tot 17 november gaat een nieuwe klimaattop door in Bonn, en er staat veel op het spel. De Verenigde Staten stapten enkele maanden geleden uit het Parijsakkoord. Dichter bij huis is het duidelijk dat Vlaanderen de beloofde klimaatdoelstellingen voor 2020 in de verste verte niet zal halen.

Ondertussen wacht de wereld niet: orkanen, droogtes en overstromingen zijn ons deel. Wetenschappers trekken regelmatig aan de alarmbel. De klimaatbeweging roept op tot actie, nu! Ook Climaxi doet mee, in Bonn en België.

4 & 5 November: Ga mee met Climaxi naar Bonn

Je kan met Climaxi naar Bonn gaan tijdens het weekend van 4 en 5 november om er deel te nemen aan de acties. Zaterdagochtend vertrekken we vanuit Leuven, vroeg genoeg om op tijd toe te komen voor de grote klimaatmars. Deze vindt plaats aan de vooravond van de klimaattop, en daar willen we niet ontbreken. De Climaxi-delegatie zal er luidkeels van zich laten horen! Op zondag 5 november nemen we een kijkje op  'The Peoples Climate Summit' plaats, een alternatieve burgertop met tal van debatten, activiteiten en standen.  Zondagavond komen we terug toe in Leuven. Meer info vind je hier

12 November: Waterstilstand

Op 12 november, pal in het midden van de COP, trekt Climaxi naar Oostende voor de Waterstilstand. Het water staat ons ondertussen aan de lippen. Met deze actie aan het klein strand in Oostende doet Climaxi een oproep voor een écht klimaatbeleid. En dat betekent o.m.: lokale landbouw en korte ketens stimuleren, beter en goedkoper openbaar vervoer organiseren, de betonstop effectief toepassen, economische rijkdom gelijker verdelen, hernieuwbare energie promoten, een betere sociale zekerheid uitbouwen, bossen beschermen en steden vergroenen,...

waterstilstand

17 - 19 November: ACT NOW - Actie voor het klimaat

De Klimaatcoalitie roept iedereen op om actie te voeren tijdens het weekend van 17 tot 19 november. Als de onderhandelaars terugkomen van de klimaattop mogen ze een ontvangstcomité verwachten om te tonen dat het echt werk nog moet beginnen. Een flashmob op het plein, een samenkomst aan het stadhuis, symbolische, artistieke, humoristische of directe acties: alles kan!

Als burgers kunnen we niet vanop de zijlijn staan wachten tot de oplossingen van bovenaf komen. Meer dan ooit moeten we in actie komen, de straten overspoelen en tonen dat een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid een prioriteit is. Zonder mobilisatie, zonder druk van onderuit, zal de broodnodige verandering uitblijven.

Op zaterdag 18 november om 14u zijn reeds drie grote fietstochten voorzien in Antwerpen, Brussel en Luik. De andere acties elders in het land vind je op deze pagina.

1 - 5 November: Met de Fiest naar Bonn met Climate Express

Net als de voorbije jaren organiseert Climate Express een grote fietstocht naar de COP. Vertrekken doen ze op 1 november om op drie dagen tijd 270 km af te leggen, en op tijd toe te komen voor de protestmars op 4 november. Terugkeren met de bus op zondag- of maandagmiddag. 

Meer informatie over de fietstocht vind je hier.