Climaxi nam deel aan anti-nucleaire acties in Engeland

Op maandag 3 oktober vond er in het Zuid-Westen van Engeland een actieblokkade plaats bij de kerncentrale van Hinkley Point, gericht tegen het plan van de Britse regering om opnieuw te investeren in kernenergie. In totaal wil de ploeg van David Cameron acht nieuwe kernreactoren neerpoten, te beginnen met een uitbreiding op de site van Hinkley, dichtbij het onooglijke plaatsje Bridgwater.

En het gaat er daar een beetje aan toe zoals in Antwerpen met de Lange Wapper: nog voor de nodige vergunningen werden afgeleverd en de noodzakelijke procedures werden voltooid, wordt de bouw al luidkeels aangekondigd en lijkt alles al in kannen en kruiken. De Britse antikernbeweging  kiest daarom resoluut voor acties van burgerlijke

ongehoorzaamheid: blokkades die de bouw moeten tegenhouden. "We've been here before and we will be here back!" Climaxi was erbij.

Op woensdag 28 september ging in het nabijgelegen dorp Nether Stowey een actiekamp van start. Ikzelf reisde pas op zondag 2 oktober van Londen naar Bridgwater. Na enkele uren van treinen, lopen en liften, kwam ik aan op het kamp, verscholen tussen het groene glooiende landschap en badend in de late zomerzon. Op dat moment waren er een honderdtal activisten aanwezig op het kamp. Een aantal van hen uit de streek, georganiseerd in de lokale actiegroep SWAN (South-West Against Nuclear). De meesten echter uit Londen of de streek rond Manchester.  Het kamp werd gecoördineerd door de locals in samenwerking met activisten van de Londense actiegroep 'Kick Nuclear', die ook lid is van het bredere 'Stop Nuclear Power Network UK'. Het was een directaction camp, met horizontale inspraak, waarbij actiekeuken 'The Anarchist Teapot' instond voor veganistische catering.

Groeiende beweging

Op zondagavond werd het hele actieplan nog eens overlopen tijdens een algemene vergadering. Naast het honderdtal kampeerders werden nog eens honderd activisten verwacht op de plaats van de actie, de dag nadien. De actieblokkade werd vooraf publiekelijk aangekondigd. Het was de bedoeling om samen de poort van de site enkele uren te blokkeren, door ervoor te gaan zitten op de weg. Al bij al een vrij brave actie, waar jong en oud kon aan deelnemen en met een kleine kans om achter de tralies terecht te komen. De bouw is dan ook nog niet van start gegaan en eigenlijk is men vooral bezig met een aanloop te nemen naar de echte blokkades, eens de werf opent. Een jaar voordien had er een allereerste actie plaatsgevonden aan Hinkley Point, waaraan zeven (7!) activisten hadden deelgenomen. Tijdens een tweede actie waren er dat al een vijftigtal geworden. En nu dus tweehonderd. "The movement is growing and next time we will be even more..."

Die maandagochtend werden we gewekt rond 5.45u, wat rekening houdend met het uurtje tijdverschil tussen België en Engeland nog best meeviel. Na een vlugge veganhap werden we per busjes naar de plaats van de actie gebracht. Ook de politie bleek reeds op de afspraak. Maar zoals wel vaker op het diepe platteland, ging het om vriendelijke exemplaren, die activisten die per toeval aan de verkeerde kant van de afrastering waren terechtgekomen, vlotjes over de draad kwamen helpen om hen te begeleiden tot op de plaats van de actie. De poort van de site werd afgesloten met een groot spandoek met de boodschap 'Stop new nuclear'. De activisten namen plaats op de weg, de politie keek toe en de blokkade was een feit. Dat de actiebeweging tegen kernenergie in Engeland groeit, was ook de Britse pers opgevallen. Die tekende immers massaal present aan Hinkley Point, tot een BBC-wagen met een rechtstreekse straalverbinding toe. Op dat vlak was de actie een groot succes en het maakt nogmaals duidelijk dat je niet noodzakelijk een massa mensen nodig hebt om je boodschap gehoor te laten krijgen.

Uiteindelijk verliep de actie vlot en rustig. Ze werd opgevrolijkt door een bijzonder sfeervol concertje van de groep "Seize the day". Speciaal voor de aanwezige televisiecamera's herhaalden ze na afloop van hun set nog eens hun protestlied tegen kernenergie. De aanwezigen werd opgedragen om even te doen 'alsof het de eerste keer was dat ze het liedje hoorden', waarop de mondige zanger van de groep opmerkte: "Na jarenlange ervaring in het activisme, is me één zaak duidelijk geworden; het nieuws dat we op televisie te zien krijgen is bijna altijd in scène gezet." Hilariteit alom.

Roet in het eten

Voor Climaxi vormde de actie en het kamp rond Hinkley Point een bijzonder nuttige kennismaking met de radicalere en systeemkritische antikernbeweging uit Engeland. Terwijl kernenergie de jongste jaren weer aan een opmars bezig was, heeft Fukushima een half jaar geleden flink roet in het eten van de nucleaire lobby gestrooid. Kernenergie is geen antwoord op de klimaatchaos, is gevaarlijk en zadelt de volgende generaties duizenden jaren lang met radio-actief afval op. Overal in Europa heeft de antikernbeweging een tweede adem gevonden. Als al die actiegroepen de handen in elkaar slaan en de druk opvoeren, kunnen we kerncentrales defintief naar de geschiedenisboekjes verwijzen. De activisten bij Hinkley Point hebben ons enkel maar meer inspiratie geleverd voor toekomstige acties ook in België.David Dessers