Climaxi en West Vlaamse milieufederatie ongerust over ruime lozingsvergunning voor PFAS op de Mandel
Climaxi gaat samen met de West-Vlaamse Milieufederatie in beroep tegen de bijstelling van de milieuvoorwaarden voor het bedrijf Truck and Tankcleaning Tack (TTT) in Oostrozebeke – tussen Waregem en Roeselare. Het bedrijf specialiseerde zich door de jaren in tankreiniging, afvalwaterverwerking en transport. Al in 2012 vroeg het groeiende bedrijf zeer ruime lozingsnormen aan voor PFOA en PFOS die onder voorwaarden
werden toegekend door de Provincie. "Ook deze keer krijgt het bedrijf een uitzonderingspositie voor lozingen op de al sterk vervuilde Mandel, de levensader van de groentenindustrie", geven de organisaties aan.
“Steeds vaker staan PFAS in West-Vlaanderen in de belangstelling”, zegt de West-Vlaamse Milieufederatie,“vorige week waren het de hoge gehaltes aan TFA – een korte keten PFAS – in het drinkwater van De Watergroep in De Blankaart en in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, eerder nog de hoge PFAS-waarden in de lucht en het zeeschuim in Knokke en de nonchalante houding van ondernemer Paul Gheysens bij het stockeren
van PFAS-houdend zand in de Knokse polders. Nu willen we aandacht voor de vele lozingen op de Mandel, de belangrijkste waterbron van de industriële groententeelt.”, besluit de federatie. Samen met Climaxi gaat ze in beroep tegen de bijstelling van milieuvoorwaarden die TTT verkreeg van de Provincie West-Vlaanderen.
“Hoewel het bedrijf TTT schermt met grote investeringen in en studies over duurzaamheid, merken we dat de normen die het gekende afvalverwerkend bedrijf Indaver verkreeg 5 tot 200 keer lager liggen – voor een tijdelijke vergunning over 2 jaar – dan deze die aan TTT worden verstrekt.”, geeft Climaxi aan. "Terwijl elders in Vlaanderen de kwaliteit van het oppervlaktewater op vlak van PFAS verbetert, zien we die vooruitgang niet in West-Vlaanderen. Een van de oorzaken ligt in de veel te soepele lozingsvergunningen", vervolgt ze. “Het bedrijf schermt in haar aanvraag met een ‘confidentiële’ studie waarbij innoverende technieken werden besproken, maar we krijgen ze niet te zien én de technieken halen blijkbaar het niveau van Indaver helemaal niet.”, besluit Climaxi.
Hoewel dit een tijdelijke vergunning is, zijn beide milieuorganisaties er niet gerust op. PFAS maken immers deel uit van chemicaliën die amper afbreken in het milieu én – afhankelijk van de stof – sterke invloed kunnen hebben op de gezondheid van mens en dier. Daarenboven – zo geven de organisaties aan – worden ook de normen voor nikkel en uranium verhoogd en voor bijvoorbeeld mangaan en aluminium afgevoerd. Beide verenigingen vragen de Vlaamse Overheid, via hun beroep, om deze vergunning te vernietigen. “We moeten het water in de groenteschuur van Europa zuiver houden door industrie en landbouw gelijk te vergunnen. De belangrijkste reden is onze gezondheid. Daarnaast ook het vermijden an opstapeling van deze stoffen in de natuur en de rechtszekerheid van landbouwers en industrie. We vertrouwen erop dat minister van Landbouw en omgeving Brouns, deze vergunning vernietigt.”