Bezwaarschriften tegen nieuwe lozingsvergunning voor PFAS voor 3M in Zwijndrecht

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek in de aanvraag van een nieuwe lozingsvergunning van 3M in Zwijndrecht. 3M kwam eerder al in opspraak voor het vervuilen van haar omgeving met PFOS en andere PFAS. Zo kwam eerder het nieuws dat jongeren binnen een straal van 5km te veel PFOS in hun bloed hebben. PFOS is een toxische chemische stof uit de familie van PFAS. Deze stof stapelt zich op in het lichaam en veroorzaakt hormoonverstoring en maakt het immuunsysteem zwak.

3M besliste eerder dit jaar dat ze zal stoppen met het produceren van PFAS in Zwijndrecht. Dat zij nu een nieuwe vergunning aanvraagt, tart alle verbeelding. De vergunning gaat over het lozen van korte keten PFAS, een stof die enkel gemeten kan worden in labo’s van 3M zelf. Dat wil zeggen dat onze eigen overheid ook niet weet hoe lang en hoeveel van deze PFAS al geloosd zijn in afgelopen decennia. Het is als vissen met een net met grote gaten op garnalen. Je vangt ze nooit en je weet niet hoeveel er in het water zitten.

3M heeft de omgeving meer dan voldoende verontreinigd. Climaxi eist dan ook dat het afvalwater met korte keten PFAS opgevangen wordt en gestockeerd tot onderzoek duidelijk maakt hoe ook deze korte keten PFAS uit het milieu gehaald worden. Deze korte keten PFAS lozen in het Scheldewater, verzwakt de kwaliteit van het water en de natuur langsheen het water. Het water kan niet nog meer vervuiling aan. In 2021 deelde het moederbedrijf 3M Company nog 3,4 miljard dollar uit aan aandeelhouders. Aan geld dus geen gebrek om het milieu te sparen en volksgezondheid voorop te zetten.

Daarom slaan Climaxi en Grondrecht de handen in elkaar. Zin om mee bezwaren op te halen? Laat iets weten aan katrin@climaxi.be

Je kan het bezwaarschrift ook digitaal indienen tot en met 5 mei middernacht. Hier vind je het bezwaarschrift.
Ga naar het omgevingsloket en zoek het dossier met nummer OMV 2023028079.

Onderaan vind je de knop ‘nieuw bezwaarschrift indienen’, log in bij de overheid en dien je bezwaarschrift in.