Antico Sapore
ANTICO SAPORE
Dat het leven soms van toevalligheden afhangt, bewijst het verhaal van Dirk De Muynck. Op een dag wandelde een jonge Siciliaan zijn leven binnen. De rest is geschiedenis. “Ik was meteen gefascineerd door het aparte beroep van de jongeman: hij reisde de wereld rond als troubadour en zocht voor een tijdje onderdak in België”, gaat De Muynck van start. Als wederdienst nodigt de jonge man hem uit naar Sicilië. Dirk koop er een huis en een olijfgaard. Hij begint een eigen winkeltje in Gent. Naast zijn eigen olijfolie (die wij niet verhandelen…door onze goeie band met Griekse coöperatieven waarvan we rechtstreeks invoeren) importeert Dirk wijnen, limoncello, tomatensauzen en andere. Het gros van die producten komt van Libera Terra, een organisatie die boeren organiseert tegen de maffia.
Maffia
Aan die laatste producten hangt een bijzonder verhaal vast dat verband houdt met de minder fraaie geschiedenis van het eiland. In 1992 werden onder leiding van de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino zeventien Siciliaanse maffiosi definitief tot levenslang veroordeeld. De Siciliaanse maffia Cosa Nostra kon die nederlaag niet verkroppen en bracht beide onderzoeksrechters op gruwelijke wijze om het leven.
De aanslagen op de onderzoeksrechters zorgden voor een mentaliteitswijziging bij de eilandbewoners: er volgde een golf van arrestaties en maffiagronden werden door de staat geconfisqueerd. Drie jaar later startte een groepje idealisten onder de naam Libera (‘Vrij’) een petitie waarin geëist werd dat de gronden aan de bevolking teruggegeven zouden worden voor sociale doeleinden. Maar liefst één miljoen handtekeningen werden verzameld.
Een jaar later werd de eis van de bevolking ingewilligd door het parlement: vanaf dat ogenblik mochten voormalige maffiagronden een sociaal doel dienen. In 2001 werd de eerste sociale landbouwcoöperatie Libera Terra (‘Vrij land’) onder de doopvont gehouden. Op voormalige maffiagrond produceert Libera Terra vandaag nog steeds pasta, wijn en limoncello. “Toen ik kennis maakte met de mensen van Libera Terra was ik heel ontroerd door hun verhaal. Ik vond dan ook dat de mensen in België hun biologische, ecologische en maffiavrije producten moesten leren kennen”, geeft De Muynck aan.