Website rond Europese verkiezingen klaar.

Vlak voor de verkiezingen voor het Europees Parlement hebben Friends of the Earth Europe, Vredesactie en Campagne tegen Wapenhandel een nieuwe website gelanceerd waarop burgers precies kunnen zien hoe hun vertegenwoordigers de afgelopen periode hebben gestemd omtrent een aantal cruciale onderwerpen. (1)

Op de website www.score-ep.org kunnen burgers nagaan hoe Europarlementariërs sinds 2009 hebben gestemd omtrent de verspreiding van genetisch gemodificeerde gewassen, de ontginning van schaliegas en wetgeving rond wapenhandel en militarisering.

Fabian Flues, medewerker van Friends of the Earth Europe : “Voor veel mensen blijft de besluitvorming in

Brussel nogal onduidelijk , maar deze beslissingen hebben wel grote gevolgen voor de levens van 500 miljoen Europese burgers. Wij maken het makkelijker voor mensen om erachter te komen hoe politici gestemd hebben omtrent onderwerpen die hun toekomst gaan beïnvloeden - klimaatverandering, schaliegas en GGO’s. Grotere transparantie helpt burgers om te kiezen op welke politici ze gaan stemmen en welke toekomst zij voor Europa willen.’’

Vorige maand publiceerde Climate Action Network Europe score-kaarten voor Europarlementsleden en nationale partijen gebaseerd op 10 belangrijke stemmingen rond klimaat en energie uit de laatste periode.  [5]  Op deze manier proberen NGO’s meer duidelijkheid te scheppen rond de standpunten van Europese politici omtrent specifieke thema’s.

Mia van Dongen vrijwilliger bij Stop steenkoolgas ‘’Het Europees parlement kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van de plannen voor onconventioneel gas in Europa. Zelfs als de plannen voor steenkoolgas in Limburg niet doorgaan, kan het zijn dat andere landen wél voor onconventioneel gas kiezen, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk te weten hoe Europarlementariërs de afgelopen periode hebben gestemd en hier rekening mee te houden bij de verkiezingen.’’ 

Naast schaliegas, klimaat en GGO’s laat de website ook zien hoe politici stemden omtrent wapenhandel en militarisering.

Tom Cox, medewerker van Vredesactie: "Met goedkeuring van het Europees Parlement krijgen steeds meer

Europese beleidsdomeinen een militair kantje. Dat staat haaks op de oorspronkelijke doelstellingen van het Europese vredesproject. De wapenindustrie heeft een groeiende greep op het Europese beleid. Het Parlement heeft kansen laten liggen om hieraan tegengewicht te bieden".

De website geeft kiezers de mogelijkheid per thema het stemgedrag van zowel individuele parlementsleden als van een gehele partij te bekijken. 

Mia Van Dongen