Terugblik op de Stop TTIP protestweek in België
Op initiatief van de Alliantie D19-20 was er o.a. donderdag protest in de Europese wijk in Brussel. Activisten slaagden erin verschillende toegangen te blokkeren tot het Schumanplein, waar een Europese top van start ging. De Brusselse politie pakte 105 mensen op. Donderdag kwamen vanuit heel Europa ook, voornamelijk uit ZuidEuropese landen, actievoerders toe in het kader van de "EuroMarchas".
De organisatie sprak in totaal van 2.000 betogers donderdag, verspreid over vier posten. Volgens de politie ging het maar om 600 betogers. Tijdens de protesten in Brussel op donderdag en zaterdag spraken verschillende actievoerders de menigte toe.
De dagen voordien leerden mensen van Climaxi een aantal Euromarcheerders uit Zuid-Europa beter kennen. Een delegatie van 18 mensen bezocht dinsdag Gent en woensdagnamiddag het TTIP-vrije Borgerhout (in Antwerpen). Ze werden er ontvangen door Marij Preneel, de districtsburgemeester van Borgerhout.
Er werden toekomstplannen gesmeed om meer informatie naar de bewoners van Borgerhout te krijgen in verband met de gevaren die een goedkeuring van het grote handelsverdrag TTIP inhouden. In het grote districtshuis van de Antwerpse (sterk multiculturele) deelgemeente sprak ook een vakbondsafgevaardigde van het bedrijf Lanxess.
's Middags hadden de Euromarcheerders al actie gevoerd op Antwerpen noord. Het ontroerde hen te horen over een dodelijk ongeval dat daar niet lang geleden plaatsvond op een bouwwerf. Met rood besmeurde handen (geen echt bloed maar in werkelijkheid ketchup) maakten zij bij de bouwwerf duidelijk dat de huidige werkomstandigheden zeker niet altijd optimaal zijn voor het menselijk welzijn. Er trok ook een filmmaakster op met de Euromarcheerders, en ze legde het op beeld vast.
Beelden van de dag werden 's avonds getoond in de stationswijk van Antwerpen, waar de Euromarcheerders ontvangen werden in de lokalen van de Algemene Centrale van de vakbeweging ABVV. Ze legden er contacten met mensen die in of niet ver van Antwerpen woonden, en legden er hun sociaal-economische situatie uit, die over het algemeen niet rooskleurig genoemd kan worden. Ze kregen er ook een gezond 3-gangen menu voorgeschoteld, met de hulp van ecologisch centrum De beek en mensen van de vakbond. Climaxi tekende vooral voor de coördinatie van de dag, slaapplaatsen, ontbijt en douchegelegenheid.
D19-20 krijgt steeds meer steun van andere organisaties, zoals Hart boven Hard, groepen uit de klimaatbeweging, Conféderation Paysanne, de vakbonden. Maar een groot deel van de bevolking is zich nog steeds niet bewust van de potentiële impact van het vrijhandelsverdrag op hun leven als consument, kleine producent, journalist, boer, industrie-arbeider,...
Vrijdag werden er de hele dag in Namen workshops en groepsdiscussies gehouden. De betoging op zaterdag trok van het Luxemburgplein (vlakbij het Europees parlement) naar het meer centrale Muntplein. Het was een stoet van 2100 mensen: Euromarcheerders, klimaatactivisten, vakbondsmensen, boeren, mensen zonder papieren, feministes, Europese linkse partijen, Hart boven Hard mensen die zich kwamen afzetten tegen een hard besparingsbeleid, Piraten, Anarchisten,...
De bezorgdheid over de huidige harde besparingsmaatregelen en de resem aan nieuwe grote handelverdragen die de grote wereldeconomie mogelijk gaan vormgeven, lijkt groot bij velen, ook in België.