Kortemark en Roeselare: Stortplaats Silvamo en afvalverwerker Renewi worden gelinkt aan de PFAS-vervuiling van de buurt

In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. Het stort is in handen van Renewi en DEME. In de hervergunning wordt de poort opengezet om er vervuilde PFAS-gronden te storten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 000 000 nanogram per kilogram droge stof te storten. Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram/l nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats. In meerdere peilbuizen rondom het stort zijn er grote tot erg grote overschrijdingen van de milieukwaliteitsnorm opgemeten. 
 
Vorig jaar keurde de gemeenteraad een voorstel van CONTENT - in samenwerking met de actiegroepen Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi - goed om grondwater bij particulieren in de omgeving van het stort te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek de buurt ook vervuild te zijn met lood. Tot nu toe zijn er helaas geen verdere stappen ondernomen. Omdat OVAM de exploitant opdraagt om naast PFAS-verontreiniging ook die van zware metalen te onderzoeken, is het lood in het grondwater van particulieren wel ineens weer relevant. Daarnaast blijkt uit het bodemonderzoek van Silvamo dat het grondwater niet wordt getest op ultra korte keten PFAS. Dit zijn erg mobiele verbindingen. Het is een must om deze te analyseren om na te gaan wat de impact is van de verontreiniging vanuit het stort. Departement Zorg sust de gemoederen en stuurt niet aan op verder onderzoek. Deze houding helpt de buurtbewoners helemaal niet vooruit in hun strijd tegen vervuiling. Hoewel het gemeentebestuur het recht heeft om die analyses uit te voeren, laat men zich afremmen door het Departement Zorg. We zijn er van overtuigd dat meer onderzoeken ons een duidelijker beeld geven van de vervuiling.
 
In Roeselare vroeg afvalverwerker Renewi begin vorig jaar nieuwe lozingsnormen aan. Renewi is hoofdspeler in verwerking van afval in de buurt. Via aandheelhoudersstructuur is het voor 50 % mee eigenaar van Silvamo stortplaats. De buurt kreeg een brief in de bus om geen eieren en groenten meer uit eigen tuin te eten. Wanneer het probleem ten gronde wordt aangepakt, blijft onduidelijk. Intussen kan de verontreiniging zich verder verspreiden. Renewi kreeg al een uitzondering voor het lozen van PFOS en PFOA met respectievelijk 1900 en 2200 ng/l vergund tot 20/07/2024. Twee kankerverwerkkende stoffen uit de PFAS-familie. Ondertussen krijgt Renewi een uitzondering op het lozen van vier korte keten PFAS boven de toegestane norm. Leefmilieu Roeselare ging in juli in beroep tegen de vergunning.


Leefbaar Groot Kortemark, Leefmilieu Roeselare, Leefbaar Rumbeke - Oekene en Climaxi roepen op om vervuilde groenten en eieren naar de gemeenteraad te brengen. 

18u30 aan het gemeentehuis in Roeselare

19u30 aan het gemeentehuis in Kortemark