Democratieproject 'CRISIS' van start

De economische crisis choqueert heel wat jongeren. In sommige Europese regio's stijgt de jeugdwerkloosheid tot twintig procent of méér. Dit vergt van heel wat jongeren ernstige aanpassingen:

minder inkomen, langer thuis wonen, afbraak van sociale relaties, onzekerheid. Tegelijkertijd stellen we via de klimaatopwarming vast dat we ook in een stevige ecologische crisis beland zijn: vrijwel elke maand zijn er berichten over de smeltende ijskap aan de Noordpool. Heel wat organisaties (zoals dezen die het project indienen) die met jongeren werken, worden daar mee geconfronteerd. vzw 't Uilekot wou rond dit punt een Europees initiatief nemen. Er is immers niet écht zoiets als internationale samenwerking rond deze maatschappelijke punten. De talrijk bloeiende internationale initiatieven rond de eeuwwisseling zijn immers verdwenen. Jongeren komen weinig aan bod in de discussie rond de crisis.

Dit project moet dus een maatschappelijke leemte opvullen maar is méér dan dat: we willen jongeren in beweging brengen en hun boodschap laten overkomen bij het grote publiek. Hoofdmethodiek daarin is vastleggen van de eigen inzichten en ervaringen in een film en de bijhorende mobilisatie: we stelden immers vast dat je daar méér mensen mee bereikt dan met andere uitdrukkingswijzen (boeken, brochures, acties...). Daarnaast zijn er verschillende activiteiten en internationale bijeenkomsten die er moeten voor zorgen dat de film een methodiek is maar geen doel op zich.

Toch moet de aanpak professioneel zijn, ook wat de documentaire betreft. De docu wordt het visitekaartje van alle jongeren die meewerkten in het project. Iedereen kan over een aantal exemplaren beschikken. Het kan hen helpen om te solliciteren en sociaal hogerop te geraken. Dit visitekaartje dient dan ook kwalitatief geregisseerd, afgewerkt én gemonteerd te worden. Dat heeft zijn invloed op de kostprijs maar het zou voor de jongeren contraproductief zijn om ze met een amateuristisch samenraapsel de wereld in te sturen.

We willen de boodschap van de jongeren op de politieke agenda brengen en hen in staat stellen om zichzelf te organiseren. Het project doet dit en geeft op langere termijn een aantal organisatorische, maatschappelijke én technische vaardigheden mee: organiseren, analyseren, mondigheid, camera-attitude, montage enz... Die zijn voor heel wat jongeren aardig meegenomen.

Daarnaast willen we aangeven wat voor jongeren alternatieven zijn: hoe organiseren ze zich? wat doen ze om een inkomen te verwerven als ze werkloos zijn? Hoe werken ze? Vullen ze hun vrije tijd? Welke kleinschalige alternatieven werken ze hier en daar uit Coöperaties? Samen land bewerken? Samen koken? Collectieven van werklozen?

We willen ze met mekaar in contact brengen: er is veel verschil qua achtergrond en mentaliteit tussen verstedelijkte jongeren in het Noorden van Frankrijk, in de Vlaamse steden én op het platteland in beide landen. We creëren begrip en solidariteit door mensen samen te brengen in dit project.

Het project zal tenminste 100 jongeren op de been brengen. Door de toegepaste audiovisuele methode – die vanuit vormingsweekends en brainstorm vorm krijgt – zullen ze getuigen over hun eigen leven en een analyse maken van hun gevoelens met betrekking tot de economische en ecologische crisis. Het project is een samenwerking tussen Vlaamse, Waalse en Noord-Franse organisaties, dat anderhalf jaar lang zal duren.

De startvergadering ging door op woensdag 22 mei, om 17u in de lokalen van vzw 't Uilekot. Interesse, maar weet je nog niet op welke manier je kan bijdrage aan dit project? Zin om vrijblijvend eens te komen luisteren? Of direct zin om je te engageren? Wil je mee de baan op, vergaderen, op kamp gaan, vorming volgen, ... ? Of ken je iemand die interesse heeft? Neem dan zeker contact op met filip[at]climaxi.org. De volgende vergadering gaat

1/2

door op donderdag 20 juni, 18u te Gent (Victoria Deluxe).

Dit project is mogelijk door financiële middelen van de Europese Gemeenschap, via Jint vzw en ism met Victoria

Deluxe, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Friends of the Earth Vlaanderen - Brussel, Eco-Vie (Mouscron), Verlin vers l' autre (Verlinghem, Frankrijk), Environnement et Devéloppement Alternatif (Lille, Frankrijk). De begeleiding van dit project gebeurt door vzw Climaxi en vzw VAAK.