Docu's en publicaties

banner fish and farm

Via deze webpagina kan je al onze docu's en publicaties van de voorbije jaren terugvinden.

Friet, dat is feest!

Een Europees democratieproject van vzw ’t Uilekot, voor en door jongeren, met de steun van Youth in Action en met de begeleiding van vzw Climaxi en vzw VAAK. Een docu over het thema crisis.

Onze energie

Bijna 10 jaar geleden al, op maandag 12 december 2011, organiseerden oa vzw Climaxi en Friends of the Earth een geweldloze directe actie tegen Electrabel.

Duurzaam op papier

In een gemeenschappelijk project tussen Finse en Belgische jongeren werd een tournee georganiseerd met de documentaire Duurzaam op papier van An-Katrien Lecluyse en Leo Broers.  Zij  maakten een  documentaire over   de  productie van   FSC-gecertificeerd papier door   het  Braziliaanse bedrijf  Veracel. De film   toont aan hoe Veracel  grootschalige eucalyp-tusplantages heeft die de biodiversiteit bedreigen, hoe lokale gemeenschappen van hun grond verjaagd worden en hoe ze liters pesticiden gebruiken in deze groene woestijnen. FSC kreeg reeds veel kritiek wanneer haar ‘tiende criterium’ aangenomen werd, dat toelaat grootschalige plantages in  rekening te  brengen. Het certificering bedrijf    van Veracel  is de multinational SGS, die het blijkbaar niet zo nauw neemt met de uitgewerkte regels.

N42, een (f)autostrade..

Dit filmpje is een reportage over de (F)autostrade: dwars door Oost-Vlaanderen wordt een nieuwe verbinding opgezet tussen het zuiden van Nederland en het Noorden van Frankrijk. Langs de R4 en de N42 worden een aantal knooppunten weg gewerkt. Aan de bevolking wordt dit voorgesteld als lokale doorstroming, lokale veiligheid en leefbaarheid.

Niets is minder waar: de knooppunten vormen schakels in een mobiliteitsbeleid dat voor de meerderheid van de bevolking niets dan lasten met zich meebrengt: fijn stof, lawaai, uit mekaar halen van gemeenschappen enz…

De meeste mensen zijn hier niet mee gediend. Wie deze mening deelt, willen we uitdrukkelijk vragen om dit verkiezingsclipje door te sturen naar de lijsttrekkers en een aantal lokale kandidaten van verschillende partijen in Oost-Vlaanderen. Aan de kandidaten willen we vragen mensen een duidelijk antwoord te geven. Die antwoorden publiceren wij graag op onze website: www.climaxi.be

Fish & Run 2

Twee jaar na 'Fish & Run' maakte vzw Climaxi een vervolgdocumtentaire.
In de documentaire gaan we op zoek naar de grenzen van de vrije markt, bekijken we het verhaal in het Zuiden, onderzoeken we hoe het gesteld staat met de voedselketen en zijn veiligheid en zoeken we naar mogelijke alternatieven.

Fish & Run 2 laat de Vlaamse Visveiling, reders, actiecomités, vissers, handelaars en de voorzitter van Nordseacheft aan het woord. Ook wordt de situatie van de visserijsector in Sicilië bekeken om te onderzoeken of het Vlaamse verhaal universeel is. Pijnpunten die daarbij aan de oppervlakte komen zijn de concurrentie met ingevoerde pangasius, de werking van de NV Vlaamse Visveiling, duurzaamheidslabels die te weinig transparant zijn en de 'verkwalling' van de Noordzee.

Eerder dit jaar kreeg Fish & Run 2 de Persprijs van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. Uit het juryverslag: "De jury stelde deze film over duurzame visserij in ons land op prijs, omdat zowel de sociale, economische als milieu-aspecten erin behandeld worden. Geen gepolijste reportage, maar een onafhankelijk en met beperkte middelen gemaakte video. Een staaltje geëngageerde journalistiek waarin toch verschillende visies aan bod komen."

Steenkoolgas in Limburg?

Een reportage over de mogelijke steenkoolgasontginning in Limburg. Een docu uit 2014, die nog actueel is.

Fish & Run 3

Derde deel van een reeks docu’s over hoe onze visserij er aan toe is: zit er nog vis voor onze kust?
Een realisatie van Climaxi vzw.

Modousa

Een inkijk bij onze partner in de COOP-actie Eco & Fair, Modousa.
(Translation/traduction/vertaling: druk CC)

In een cluster van vijf dorpjes aan de baai van Yera (Lesbos) is de sociale producentencoöperatie Μοδούσα ΚοινΣΕπ gevestigd. De hoofdactiviteit van dit samenwerkingsverband is de productie van olijfolie. Een omvangrijk deel van het werkingsproces - van teelt tot verkoop - gebeurt in eigen beheer én in de zeer nabije omgeving. Voor andere stappen - bijvoorbeeld het persen van de olijven - wordt samengewerkt met andere coöperaties.

 

Vio-Me

Een korte video over onze partner in de COOP-actie Eco & Fair, de bezette fabriek van Vio-Me in Thessaloniki.
Met ondertiteling in Nederlands, sous-titrage en Français: button 'CC'

Conferentie 'Klimaat, een sociale kwestie' - deel 2

Het tweede deel van de Conferentie 'Klimaat, een sociale zaak', op 16 november 2019.
Sacha Dierckx onderzocht de uitdagingen van klimaatbeleid en toonde hoe we er kunnen uit geraken op een sociaal rechtvaardige manier.

Conferentie 'Klimaat, een sociale kwestie' - deel 1

In het najaar van 2019 organiseerde Climaxi een conferentie met als titel 'Klimaat, een sociale kwestie'. Prof. Philippe Huybrechts (VUB) gaf een duidelijke uiteenzetting over de opwarming van onze planeet.

boek Klimaat & Migratie

Klimaat & Migratie: mensen uit de wereld aan het woord

Naast videodocu's realiseert Climaxi vzw ook publicaties. 'Klimaat & Migratie' is de meest recente. We publiceerden het boek in het najaar van 2019.
In de publicatie gaan we in gesprek met 22 mensen uit de hele wereld, over hoe zij de klimaatverandering zagen in hun geboorteland en hoe ze er vanuit hun nieuwe thuisland naar kijken.

De publicatie staat online leesbaar via deze link.
Het boekje kan nog steeds besteld worden door overschrijving van 13 euro (boek + verzendingskosten BPost nationaal) op rekeningnummer BE40 0016 3236 1163 van Climaxi vzw, met vermelding 'klimaatboek'. Vermeldt ook duidelijk het bezorgadres.

Het boek staat hier online leesbaar.

Ceci n'est pas une patate 

Filip De BodtGeert Lenssens en heel wat vrijwilligers trokken op met boeren van allerlei slag. Ze gingen in gesprek en filmden hen vanuit een solidair perspectief. Wat beroert die mensen die ons voedsel kweken? Ze startten in hun eigen regio (Z.O.-Vlaanderen) en breidden uit naar België en de rest van Europa. Zij filmden onder meer in BelgiëFrankrijkGriekenlandItalië en Roemenië. De boeren getuigen over hun werk. Een Franse boerin spreekt over het hertekenen van het platteland tot een woestijn. Mensen uit Afrika en het Midden-Oosten getuigen over de gevolgen van de Europese exportpolitiek voor hun lokale economie: “ De lokale landbouw wordt kapot gemaakt en de slachtoffers vertrekken met gammele bootjes naar Europa”. En dan hebben we het nog niet gehad over kolen die niet met vier in één doos passen, aardappelen die je thuis niet kan koken, vreemde insecten in de fruitteelt, schapenmelk waar je geen kaas meer van kan maken…

Gelukkig zijn er ook mensen die voor zichzelf opkomen: ze hebben geen nood meer aan veilingen of een grootschalige aanpak en verkopen rechtstreeks aan de consument. Klanten kopen individueel of samen aan. Soms organiseren ze zich in teams. Ze gaan voor eerlijke en kwaliteitsvolle voeding.

Bestellen

Wil jij een DVD bestellen, of een voorstelling in je stad of gemeente? Neem dan contact op met filip@climaxi.be