Wat staat er op het spel op 9 juni?
Dit is een artikel dat ook verscheen in Apache Magazine Zomer 2024
9 juni wordt een mogelijk kantelpunt in onze geschiedenis. De kans is groot dat rechts/extreemrechts in veel Europese landen doorbreekt en dat zorgt niet alleen sociaal maar ook ecologisch voor een ramp. Conservatieven staan nu al op de rem op vlak van milieu- en natuur: pesticiden wetgeving, natuurherstelbeleid, Green Deal… er wordt heel wat terug gedraaid.
Dit is een regelrechte ramp: het zijn de meest kwetsbaren die de eerste slachtoffers zijn van stormen, overstromingen, extreme droogte en andere klimaatgevolgen. Tegelijkertijd blijft de voortdurende vergiftiging van mens en milieu voortdurend en is er na zoveel jaren nog niet direct een oplossing gevonden voor het voorkomen en saneren van PFAS en andere giftige chemische componenten die massaal in onze industrie gebruikt worden.
Dit moet gewoon om humanitaire redenen stoppen en omgedraaid worden. Als de opgang van extreemrechts niet gestopt wordt kunnen we dit zeker al vergeten.
Apache: Welke al dan niet onderbelichte kwestie is van essentieel belang volgens Climaxi?
Climaxi: Klimaat wijziging stonden jaren bovenaan de politieke agenda…maar wordt stilaan naar de achtergrond gedreven door wereldconflicten, landbouwproblemen en andere crisissen. Ook bij de publieke opinie daalt de interesse voor ecologie en klimaat en dat is op zich logisch: als mensen geen perspectief gegeven wordt, haken ze af. Decennialang inleveringsbeleid heeft niet alleen de ruggengraat van het bestuur gebroken (milieu-inspectie, Administratie Gezondheid, Administratie Natuur en Bos, advies gevende instanties…) maar het geloof van veel mensen in maatschappelijk engagement geknakt. Bevolkingsgroepen worden gedwongen mee te gaan in wat men ‘transitie’ en ecologische bescherming noemt, terwijl de industrie (vb. Ineos) volop ondersteund wordt. Een deel van de sociale bewegingen komt bij de bevolking als wereldvreemd over en vindt zijn weg niet in een mobiliserende aanpak naar hen toe. Tegelijkertijd dagen nieuwe problemen op: begin dit jaar overstroomde de Denderstreek voor de zoveelste keer. Een PANO-reportage maakte duidelijk hoe politici op de eerste rij staan om desondanks bouwen in overstromingsgebieden toe te laten of er zelf te bouwen. Ze aarzelen daarbij niet om wetten of deontologische codes te overtreden. Het Vlaams Belang is zelfs tegen een verbod op bouwen in overstromingsgebied. Wat PFAS betreft zijn verhoogde concentraties aangetroffen in gans Vlaanderen, van bodem tot drinkwater. Ook daar is er geen oplossing in zicht en proberen overheden mekaar via juridische procedures de factuur van de sanering door te schuiven.
Dit is de kern van twintig jaar neoliberaal beleid. Een oplossing van deze problemen komt er nooit met een rechtse bewindsploeg. Dat links onderling verdeeld is, veelal niet wil samenwerken en de nodige authenticiteit en creativiteit mist, maakt het evenmin makkelijk.
Apache: Hoe moeten we deze kwestie aanpakken?
Het klimaatprobleem moet volgens Climaxi op een sociale manier benaderd worden. Het gros van de bevolking heeft niet de centen om elektrische auto’s te kopen, zonnepanelen te leggen en zijn consumptiegedrag te veranderen. Er moet dus meer ondersteuning en stimulans komen. Climaxi dringt aan op een sterker regelgevend kader voor de industrie en versterking van de administraties met een controlerende of adviserende opdracht. De achterpoortjes van de milieuwetgeving moeten gesloten worden en wie zijn job verliest of schade lijdt heeft recht op compensatie. Hierbij moet het principe van de herverdeling gehanteerd worden: wie te weinig heeft krijgt steun, wie zich op basis van onterechte of vervuilende praktijken verrijkt heeft moet meer bijdragen.
Deze bijdrage staat ook in ons Climaxi Magazine zomer 2024 over de verkiezingen. Wil je ook een magazine ontvangen, steun ons voor minimum 10 euro per jaar op BE40 0016 3236 1163 en we sturen er een op.