Vloesberg: een park met heipalen zonder wolven

De laatste jaren lanceert de familie Fort in D’Hoppe de ene poging na de andere om de gronden aan de vroeger zavelputten in het centrum van de gemeente opnieuw te exploiteren. Na de sluiting van het stort en zavelputten tien jaar geleden bleef de omgeving vergiftigd en verwaarloosd achter. Om er toch nog fortuin kunnen van te maken werden vergunningen voor regularisaties ingediend, aanvragen om ondergrondse proeven te doen, bosexploitatie te organiseren en een wolvenpark uit te baten. Telkens stoten deze initiatieven, ondanks sterke steun van het College van Burgemeester en Schepenen van Vloesberg op tegenstand van de bevolking en juridische bezwaren van de Waalse Overheid.

Tijdens die carrousel van aanvragen werden die juridische bezwaren door de aanvrager en burgemeester Mettens voortdurend aan kant gezet. Men kan er nochtans niet naast kijken: de initiatieven bevinden zich in bosgebied en naast drie Natura 2000-gebieden en daar wordt niet alles in toegelaten. De aanvragen grenzen soms aan het ridicule: er is in Wallonië een plan waarin vier bosgebieden erkend werden om er recreatie en verblijfstoerisme in te organiseren. Vloesberg hoort daar niet bij. Zo eenvoudig is dat. Paardenstallen en -circuits, die volgens de Raad van State al sinds 2003 moesten afgebroken zijn, horen daar ook niet in thuis. Dat is nu eenmaal de wet en als men die wil veranderen dan moeten er Gewestplannen gewijzigd worden of decreten veranderd.

Toch blijft men het ene plan na het andere indienen, in de hoop dat de bevolking het spelletje beu wordt en er het bijltje bij neerlegt. Daarbij wordt verwezen naar het feit dat de bezwaarindieners ook uit Vlaanderen komen (gezien Brakelbos op geen tien meter afstand ligt) en zwijgt men over het feit dat het grootste deel van de directe buren evenzeer bezwaar indient.

Het College van Vloesberg keurde nu de inplanting van toeristische chalets goed en weigerde de inplanting van een wolvenpark. Chalets inplanten is evenwel ook juridisch onmogelijk in bosgebied. Opnieuw adviseerden verschillende Waalse overheden negatief. De buren en vzw Climaxi dienen dan ook opnieuw bezwaar in bij de Waalse overheid. Om de carrousel van aanvragen een halt toe te roepen stellen zij ook voor om, na de sanering van het vroegere stort, het volledige gebied mee in te kleuren als Natura 2000 gebied, zodat er in Brakel en D’Hoppe een grensoverschrijdend natuurpark ontstaat.

NV Denys

Ondertussen dient zich een nieuwe speler aan, de NV Denys, die een tijdelijke vergunning wil om er gedurende twee jaar ondergrondse daken te testen. Dit duwt de plaats dan weer terug naar een uitbating als industriegebied. Omdat het om een tijdelijke vergunning gaat, zijn een aantal Waalse overheden nu wel soepel. Ook hier gaan de buren en vzw Climaxi in beroep bij de Waalse Ministers Bossu en Tellier.

Filip De Bodt

 

Boswandeling D'Hoppe_05