VLAM wint eerste Greenwash Award.
Op zaterdag 23 juni werd in Brussel de eerste Greenwash Award uitgereikt. Die prijs is bedoeld voor bedrijven of organisaties die zich een stuk groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. De prijs werd uitgereikt tijdens het “Big Greenwash Circus”, een conferentie over greenwashing die opgezet werd door de vzw Climaxi, in samenwerking met organisaties als Wervel, Fairfin, Friends of the Earth, CEO, vzw 't Uilekot e.a.
De toekenning van de winnaar gebeurde via een poll, waaraan meer dan zeshonderd mensen, onder wie velen uit de milieubewegingen, deelnamen. De eerste Greenwash Award ging op die manier naar VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, omwille van de zogenaamde duurzaamheidscampagne “Vlees van hier? Met plezier! Veilig, voedzaam, verantwoord" en het TV-spotje dat varkensvlees promoot als “vlees van eigen bodem”.
De boodschap van die reclamecampagne is duidelijk: vlees van hier is goed voor het milieu want het beperkt de voedselkilometers. Het spotje baadt in een relaxte sfeer van onthaasting en genieten. Wat echter strategisch wordt verzwegen is dat voor het vlees van hier het veevoeder wel van elders moet komen. “Veevoeder van ginder? Liever wat minder!” had daarom misschien juister geweest. Dat we naar een drastische vermindering van onze vleesconsumptie moeten streven om de klimaatverandering een halt toe te roepen, had al helemaal een andere boodschap kunnen zijn!
Naast VLAM waren nog andere organisaties genomineerd: BNP-Paribas, een bank die uitpakt met een duurzaam en verantwoord imago, maar tegelijkertijd investeert in zeer vervuilende sectoren. Het oliebedrijf BP, dat zich een als hoofdsponsor van de Olympische Spelen een groen en zelfs “klimaatneutraal” imago tracht te verschaffen. Het FSC-label voor duurzaam hout en papier, dat echter ook hout uit grote monocultuur-plantages als “duurzaam” beschouwt. En de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, die via een label voor het eerst een groen tintje geeft aan genetisch gemanipuleerde RoundUpReady soja.
De Greenwash Award werd uitgereikt tijdens het eerste “Big Greenwash Circus” dat niet toevallig gelijktijdig met de Rio+20-top plaatsvond in Brussel op zaterdag 23 juni. Zo’n 120 deelnemers volgden er workshops en debatten rond greenwashing en mogelijke alternatieven. Het werd een boeiende conferentie met sprekers uit binnen- en buitenland. De organisatoren zijn vast van plan om de Greenwash Award in de toekomst opnieuw uit te reiken
Tijdens de conferentie vond een discussie plaats tussen Wilfried Huissman, de maker van de ophefmakende Duitse reportage 'The Silence of the Panda' over het WWF en Internationaal WWF-woordvoerder Phil Dickie. De discussie werd gefilmd en staat binnenkort op deze website.
De deelnemers drongen aan op een milieubeweging die solidair is mét de onderdrukten in de wereld, de arbeidersbeweging, organisaties uit het Zuiden, armen...én zich onafhankelijk opstelt van industrie. Men vindt ook dat er géén globale verandering op milieu- én klimaatvlak kan komen als men de deregulering niet aanpakt: een gemeenschap heeft het recht om wetten te stemmen én zaken te regelen. Het zich voortdurend bedienen van marktmechanismen om zaken proberen te regelen heeft ons de voorbije twintig jaar geen stap vooruit gebracht. Climaxi noemt de méér dan magere resultaten in Rio een gevolg van dit marktgericht denken: in een zogenaamde groene economie probeert men dikwijls de afbraak van de planeet te verkopen in plaats van ze te stoppen.