Vio-Me zonder elektriciteit gezet

Op 30 maart om 6:30 uur, gaf de Griekse conservatieve regering van premier Mitsotakis een team van de Public Power Corporation opdracht om de stroomtoevoer naar de fabriek van Vio-Me. af te sluiten. De oproerpolitie was aanwezig om de operatie te begleiden. Vio-Me is een partner waarvan Eco & Fair zepen en kuisproducten verkoopt. Het is een coöperatie die ontstaan is in 2011 toen het moederbedrijf failliet ging en de arbeiders achterliet zonder enige vergoeding.

 

viome

De werknemers reageerden door een coöperatie op te richten en met een aantal mensen de productie verder te zetten. Vio-Me werd voortdurend het slachtoffer van pogingen van de eigenaars en de Griekse Staat om het bedrijf van de hand te doen of het opnieuw onder controle te krijgen. Zo werden mogelijke veilingen van de eigendomstitels en delen van de grond van het bedrijf telkens tegen gehouden door mobilisatie van de arbeiders en hun sympathisanten, juridische tegenacties en internationale solidariteit.

Dit keer draaide het anders uit. Men kwam bij nacht en maakte gebruik van de Corona-maatregelen in Griekenland, waarbij men niet in staat was om mensen te mobiliseren, vermits het ‘geen essentiële verplaatsing is om je werk te verdedigen.’   

Men sloot de elektriciteit af onder het voorwendsel dat Vio-Me illegaal is. Uit een persmededeling van de bezetters: “Dit is de misdaad die we de afgelopen weken, sinds het begin van de pandemie, hebben begaan: we produceren zeep om naar het vluchtelingenkamp in Moria, op het eiland Lesbos, te sturen naar mensen die het zich niet kunnen veroorloven. We produceren schoonmaakmiddelen om naar de gevangenissen te sturen die de staat aan de genade van de pandemie overlaat. En natuurlijk zijn we doorgegaan met het produceren van schoonmaakmiddelen om deze beschikbaar te stellen aan gezinnen die niet het recht hebben om beschermd te worden tegen het virus. Werknemers stellen zich bloot aan gevaar omdat er onvoldoende preventie gebeurt op de werkplek waar ze winst genereren voor de machthebbers.”

Vio-Meb

Deze vormen van internationale solidariteit is één van de redenen waarom Eco & Fair met hen samenwerkt: stilaan maken we een internationaal netwerk van coöperatieven die sociaal-ecologisch actief zijn in West-Europa: “De staat wil de fabriek sluiten, om een fabriek van reinigingsmiddelen te sluiten middenin een corona-gezondheidscrisis. De Griekse regering beveelt de sluiting van een fabriek die de veiligheidsmaatregelen van de werknemers respecteert, maar grote bedrijven vrijstelt van elke controle. Vio-Me gaat niet sluiten voor twee doorgesneden kabels. Solidariteitsgroepen hebben ons al een generator gebracht. Dus we blijven werken en bereiden ons voor om de productie met alle mogelijke middelen te hervatten.”

In een internationale petitie vragen sympathisanten de onmiddelijke heraansluiting op het openbaar net en de facturatie ervan aan de coop. Die petitie kan je hier tekenen. Je kan Vio-Me verder steunen door producten te bestellen via www.ecofair.be

Solidariteitsgroepen uit de buurt zorgden voor een generator die de arbeiders toelaat verder te produceren. Op de levering van bestellingen kan een beetje vertraging zitten.

Filip De Bodt

In 2017 ging Climaxi met een delegatie op solidariteitsreis naar Griekenland, in het kader van de Grentrance (de jaarlijkse import-actie van Griekse producten). We gingen toen ook op bezoek in de fabriek van Vio-Me.