Verzet blijft groeien tegen Ineos Project One

Climaxi start samen met advocaten van ClientEarth en twaalf milieu- en klimaatorganisaties een beroep tegen de goedkeuring van het Ineos-project voor een ethaankraker in de haven van Antwerpen. Het beroep komt er na recent groen licht van de Vlaamse overheid voor de nieuwe vergunning van Ineos Project One. Ineos wil 3 miljard investeren in een nieuwe ethaankraker. Hiervoor halen ze schaliegas uit Amerika. 

De vergunning is een nieuwe poging van Ineos om het project goedgekeurd te krijgen, nadat het bedrijf vorig jaar besloot om de oorspronkelijke vergunningsaanvraag in te trekken. In de nieuwe vergunningsaanvraag zet Ineos in op de opvang van CO2 en ambities voor groene waterstof. Je zou bijna geloven dat dit de nieuwe groene ethaankraker is die we nodig hebben. Maar als je dieper in de vergunning kijkt zie je dat de prijs voor CO2 afvang financieel niet interessant is en dat die pijplijn nog volledig gebouwd moet worden. Ook de groene waterstof is niet voor meteen en het blijft vaag wanneer men hierop zal overschakelen. De motor van de kraker blijft schaliegas, daar verandert niets aan.

Nieuw is dat ook Nederland beroep aantekent tegen het project. De provincie Zeeland ziet dat er in de verleende omgevingsvergunning niet berekend is wat de stikstofbelasting van de Westerschelde, het Land van Saefthinge en de Oosterschelde zal zijn. De effecten op Natura 2000 gebieden in Nederland zijn onvoldoende onderzocht volgens Gedeputeerde Staten van provincie Zeeland.

De petrochemische industrie speelt een cruciale rol in de overgang naar een klimaatneutrale samenleving. Met Project One zet Ineos fossiele brandstoffen voor vele jaren vast in plaats van haar eerlijke steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Dit project draagt bij aan klimaatverandering, niet aan het bereiken van de 1,5°C-doelstelling van het akkoord van Parijs.