Onconventionele gasontginning is geen goudmijn maar een valkuil voor Limburg.

Climaxi en Friends of the Earth vzw reageren op de aankondiging dat nv Mijnen een opsporingsvergunning heeft aangevraagd. Deze vergunning is de eerste stap om steenkoolgas te ontginnen in Limburg. De organisaties waarschuwen voor de sociale, economische en ecologische schade die steenkoolgas ontginning met zich meebrengt. Hoewel steenkoolgas wordt voorgesteld als een nieuwe goudmijn voor Limburg, brengt de technologie niet de beloofde banen, betekent het een nieuwe generatie van fossiele brandstoffen en brengt het veel vervuiling met zich mee.

Steenkoolgasontginning levert winst op voor de bedrijven, maar veroorzaakt veel nadelige gevolgen voor de lokale gemeenschap: gezondheidsproblemen, negatieve impact op landbouw- en toerisme sector en lawaai. Steenkoolgas is een nieuwe extreme vorm van gasontginning. Het impliceert diepe boringen, zowel verticaal als horizontaal. Via de boorputten wordt er een enorme hoeveelheid zwaar vervuild steenkoolwater opgepompt, wat de druk doet dalen en waardoor het gas vrijkomt.

Zelfs zonder ‘fracken’  te gebruiken, betekenen proefboringen een gevaar voor het milieu en de  gezondheid als gevolg van de gevaarlijke chemicaliën die worden gebruikt in de boorvloeistof en de verschillende

kankerverwekkende stoffen, zware metalen en radioactieve stoffen die in het opgepompt water zitten. In andere landen hebben dergelijke projecten een enorme vervuiling van water, bodem en lucht veroorzaakt, samen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker en hersenbeschadiging.

De steenkoolgas-industrie verkoopt zichzelf als groene transitiebrandstof voor Europa, maar steenkoolgas is geen oplossing voor klimaatverandering. Integendeel, uit recent onderzoek blijken de klimaateffecten van steenkoolgas minstens even erg te zijn als die van steenkool, en waarschijnlijk nog erger. Dit heeft te maken met de vele methaanlekken die voorkomen, zowel tijdens als na het boren. Bovendien belemmeren nieuwe investeringen in onconventionele gasontginning investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Deze technologie staat dus haaks op de doelstelling van de provincie Limburg om tegen 2020 klimaatneutraal te worden.

Boren brengt ook zeer weinig nieuwe jobs naar de regio. Dart Energy, het Australisch bedrijf waarmee de Limburgse Reconversie Maatschappij een samenwerking heeft opgezet, schat dat er slechts één job bijkomt per boorput in Schotland. Toerisme, een belangrijke sector in Limburg, zal rechtstreeks aangetast worden door de vervuilende, lawaaierige en landschapsvernietigende boringen voor steenkoolgas. De ontginning zou ook een negatieve impact hebben op landbouw, door intensief landgebruik voor tientallen boorputten en door bodem- en watervervuiling.

Nicola Freeman, Stop Steenkoolgas campagnevoerder voor Friends of the Earth en Climaxi stelt: “In tegenspraak met de beweringen van LRM dat gas de nieuwe goudmijn kan worden voor Limburg, zal steenkoolgas ontginning geen opportuniteiten creëren voor Limburg. Het zal schadelijk zijn voor het leefmilieu, de gezondheid, toerisme en landbouw. Bovendien versterkt het de klimaatverandering, net nu we massaal moeten investeren in hernieuwbare energie.”

De gasindustrie vertelt veel halve waarheden. Interessanter is het om naar lokale gemeenschappen te luisteren die weten wat steenkoolgas ontginning echt betekent. In Australië en de VS vinden we veel informatie uit eerste hand. Zo weten we dat in landen waar Dart Energy reeds aan het boren is, de vervuilingen zeer indringend zijn voor de gemeenschap. Daarom willen we de boringen stoppen nog vóór ze effectief van start gaan.

1/2

Friends of the Earth en Climaxi vzw zijn daarom een Stop Steenkoolgas campagne gestart. We willen druk zetten op de Vlaamse overheid zodat ze deze plannen stoppen, en in plaats daarvan investeren in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energiebronnen in handen van lokale gemeenschappen.

Contact:

Famke Vekeman – 0485/36.59.69

Nicola Freeman – 0472/05.20.19