Nieuwpoort: 500 te water tegen Colruyt-mosselen

Op zondag 8 mei protesteerden in Nieuwpoort 120 zeil- en vissersboten met elke 4-5 passagiers tegen de aanleg van de Colruyt-mosselboerderij voor de lust van de badstad. De mosselboerderij bemoeilijkt de toegang tot de haven van Nieuwpoort en privatiseert de zee, zeggen de actievoerders. Climaxi zocht uit dat Colruyt voor deze winstgevende operatie ruim gesubsidieerd werd en nauwelijks concessiegeld betaalt.

De mosselboerderij van Colruyt kreeg ondertussen zowat alle vergunningen. Er wachten nog twee procedures bij de Raad van State: een vanuit de stad en de haven en een vanuit de milieubeweging. De laatsten vinden dat de concessie te dicht bij Natura 2000 gebied ligt en daardoor verstoring kan teweegbrengen. De stad en haar partners vrezen dat Nieuwpoort als plezier- en kleine visserijhaven zal teloorgaan. Ze steunen ook de vissers die stellen dat de beste visgronden verloren gaan. vzw Climaxi vindt dat aquacultuur, zoals eerst voorzien, moet doorgaan in de windmolenparken: “De kleinschalige vissers moeten hun visgronden binnen de zes mijl integraal kunnen behouden. Enkel zij staan garant voor een ecologische visvangst met kleine boten. Climaxi keert zich tegen de industriële visvangst en ziet de uitbouw van de kustvisserij als een mogelijk alternatief. Die is concurrentieel eerlijker en stelt meer mensen te werk.”

Tegen de mosselboerderij werden al bezwaren en petities ingediend. In januari betoogden een honderdtal mensen al voor de plaatselijke zetel van Colruyt. Vandaag trokken 120 boten op ze om hun protest kracht bij te zetten.

Colruyt krijgt een gouden cadeau.

Met de mosselboerderij wil Colruyt zelf zijn mosselen kunnen voorzien in de winkels. De retailer wordt meer en meer een keten die op deze manier de prijzen van anderen gaat bepalen en dominant is op de markt. Vorige maand betoogden ook al een paar tientallen boeren voor de hoofdzetel in Halle, omdat Colruyt landbouwgrond opkoopt en zo de prijzen in de hoogte jaagt.

Climaxi kwam tot de vaststelling dat Colruyt in de ontwikkeling van zijn zeeboerderij flink door de overheid gesteund wordt. Van 2017 tot 2019 ontving de groep (Colruyt, Sioen, Brevisco…) 650.000 € subsidie om het project te ontwikkelen. Nu de groep de eerste mossellijnen afgebakend heeft en effectief gestart is moet ook een concessie betaald worden. Voor Colruyt zou die 30.000 € per km2 bedragen, volgens insiders. Dat is een peulschil zegt Climaxi: “Dat is de helft van de gemiddelde concessie in Nederland. Mosselkwekers zeggen ons dat men een opbrengst van 100.000 kg kan verwachten op die oppervlakte. Voor de totale zone zou dat dus 500.000 kg zijn. De concessie is echt minimaal. Wij willen nagaan of de Europese concurrentieregels hier niet overtroffen worden.”

Filip De Bodt

Foto: Kris Vandecasteele

Foto Kris Vandecasteele