Nieuwe vergunning Project One: de Vlaamse Regering koopt tijd
Actiegroepen Ineos Will Fall en Climaxi schrikken van de beslissing van de minister om een nieuwe vergunnin gaan Ineos Project One te geven. Ineos bouwt momenteel een ethaankraker in de haven van Antwerpen. Vorige zomer vernietigde de Raad voor vergunningenbetwisting de vergunning. De stikstofuitstoot op de Brabantse wal zou niet voldoende in kaart gebracht zijn. De argumenten dat een investering in een kraker op fossiel schaliegas niet gaat als je de klimaatdoelstellingen serieus neemt werden niet behandeld. De minister gaf na de vernietiging een nieuwe tijdelijke vergunning op 7 januari. Verschillende milieu-organisaties en Nederlandse provincies gingen in beroep. Pas op 23 februari keurde de Vlaamse regering een stikstofakkoord goed. Meerdere organisaties vechten dit decreet aan bij de Raad van State. De Vlaamse regering blijft met twee maten en twee gewichten werken om industrie, landbouw en natuur te beschermen. Nu komt de minister met een nieuwe 'versterkte' vergunning. Deze vergunning komt voor ons uit de lucht vallen: hoe kan een vergunning verleend worden zonder openbaar onderzoek? Hoe kan een beroepsprocedure zomaar vervallen zonder uitspraak?
Deze vergunning past helemaal in het plaatje van een Vlaamse regering die koste wat het kost een vervuilende fossiele fabriek wil bouwen. De Vlaamse regering wil niet nog eens met de billen bloot gaan voor miljardair Jim Ratcliffe. Door de juridische 'demarche' koopt de Vlaamse overheid tijd. Ondertussen kan de kraker verder gebouwd worden en wordt de kans steeds groter dat de werken gedaan zullen zijn wanneer er een uitspraak van de rechter komt.
Demir schermt met de voorwaarde dat Project One binnen 10 jaar klimaatneutraal zal zijn. De belofte hangt volledig af van wat de rest van de markt gaat doen. Het blijft dus uiterst onzeker of we ooit met een klimaatneutrale kraker zullen zitten. Al hadden ze die nu ook ineens kunnen bouwen.
Wanneer gaan de ogen van Zuhal Demir en de Vlaamse regering open en stoppen ze met investeren in de fossiele industrie? Wanneer gaan ze écht investeren in Vlaamse welvaart?