Lancering greenwash award 2016!
Climaxi vzw wil dit jaar terug een Greenwash award uitreiken. Dit zal gebeuren net voor de Vlaamse klimaattop die eind dit jaar gepland is. Een greenwash award is een speciale 'prijs' voor een organisatie, persoon, bedrijf,... die uitblinkt in greenwashen en zichzelf veel groener voorstelt dan de realiteit. Het is intussen al de vijfde award die we zullen uitreiken. Eerder won VLAM voor de campagne 'Vlees van hier? Met plezier!' in 2012 en vorig jaar ging de award naar het Nucleair Forum.
Onze vijf lokale groepen nomineerden tijdens de zomermaanden elk een kandidaat. Komende dagen zullen we deze één voor één toelichten. Als de vijf kandidaten aan bod zijn gekomen, zal er op de website ook een poll verschijnen en kan iedereen een stem uitbrengen! Ook op
Manifiesta zullen we aanwezig zijn met een installatie en kan iedereen op een zichtbare manier zijn of haar stem kenbaar maken.
Hieronder een kort overzicht van onze genomineerden 2016:
Antwerpen: FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle)
Het FANC hoort een neutrale overheidsinstelling te zijn, die instaat voor de nucleaire controle in België. Maar is het FANC wel echt neutraal? De directeur van het FANC is niemand minder dan Jan Bens, vroeger bijna zeven jaar lang directeur of manager van Doel, ervoor en tussendoor werkzaam bij Electrabel. Het FANC heeft toestemming gegeven om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 herop te starten. Nochtans bestaat er geen wetenschappelijke zekerheid over de veiligheid van deze twee kernreactoren, wel integendeel. Dit staat haaks op haar opdracht, door haarzelf geformuleerd als volgt: “Het FANC bevordert de doeltreffende bescherming van de bevolking, werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende straling.” Meer info.
Gent: Minister Joke Schauvliege
Joke Schauvliege (CD&V), Vlaamse minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw, kreeg dit jaar geregeld kritiek te verduren. Hoewel ze zegt "een hart voor de natuur" te hebben, heeft ze hier in de afgelopen 7 jaar weinig blijk van gegeven. In tegendeel: de minister tekende talloze kapvergunningen, loste haar beloften voor herbebossing niet in, versoepelde de vossenjacht en liet keer op keer blijken haar dossiers niet te kennen. Meer info.
Leuven: Projectontwikkelaar Ertzberg
De Leuvens projectontwikkelaar Ertzberg viel meermaals in de prijzen voor het realiseren van een ecologische wijk aan de Vaart in Leuven. Nochtans zijn ze heel wat van hun oorspronkelijke beloftes, zowel op sociaal als ecologisch vlak, niet nagekomen. Het huidige project verbleekt bij wat het oorspronkelijke plan was en waarvoor de ontwikkelaar heel veel lof kreeg. “Als holding willen we graag een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving” lezen we op de website. Mooie en dure woorden, maar in de praktijk lijkt dit zeer betwistbaar. Meer info.
Z.O.-Vlaanderen: Agentschap Wegen en Verkeer
1/2
Het agentschap Wegen en Verkeer is volgens eigen zeggen “belast met de veilige en duurzame mobiliteit van alle weggebruikers in Vlaanderen”. Omdat deze doelstelling niet overeenkomt met de heraanleg van de N42 en de N60 nomineren we het agentschap voor de greenwash award 2016. Meer info.
Oostende: BNP Paribas
De bank BNP Paribas verkoopt zichzelf als dé ecologische bank met reclamespotjes op de radio. Nochtans blijkt uit praktijkonderzoek dan de bank bedrijven financiert die schadelijk zijn voor het klimaat. Zo investeert BNP Paribas 727 miljoen euro in het Britse mijnbedrijf Anglo American. Anglo American is onder andere beboet voor het veroorzaken van milieuschade bij de uitbating van mijnen in Chili (Bron: bankwijzer.be). Meer info.