Kortemark: het grondwater is vervuild

Enkele weken geleden organiseerde Leefbaar Groot Kortemark een infoavond over de vervuiling in Kortemark. De groep kwam al eerder in actie rond de nieuwe vergunning van Silvamo, een categorie 2 stortplaats. In november 2022 besliste minister van Leefmilieu Zuhal Demir over de verlenging van de vergunning. De nieuwe vergunning zet de deur open om PFAS-afval te aanvaarden in Kortemark terwijl de stortplaats daarvoor niet uitgerust is.

Vzw Leefbaar Groot Kortemark stapte daarop samen met advocaat Isabelle Larmuseau naar de Raad voor Vergunningsbetwisting. Tijdens de spoedprocedure engageerde Silvamo zich om geen PFAS-afval te aanvaarden zolang de procedure loopt. Voorlopig is het afwachten tot de uitspraak over de schorsing van de vergunning.

BOVA ENVIRO+ deed in november 2022 een onderzoek naar de vervuiling rond DOP Kortemark, een aanliggende put die in 2019 volgestort werd. Deze put ligt naast de Silvamo stortplaats. In dit onderzoek werd een overschrijding van PFAS en nikkel terug gevonden in het grondwater. OVAM besliste echter om geen verder onderzoek te doen naar de bron van de vervuiling. Deze beslissing vechten we nu aan. Het is tot nu toe onduidelijk of de vervuiling van Silvamo, DOP Kortemark of elders komt. De gemeente Kortemark liet in december 2022 extra stalen nemen van afval- en grondwater van Silvamo. Ook hier werden overschrijdingen van PFAS-normen teruggevonden.

Wat duidelijk is, is dat de vervuiling niet van buurtbewoners komt. Climaxi en Leefbaar Groot Kortemark gaan nu samen met buurtbewoners verder grondwaterstalen verzamelen om deze te laten onderzoeken en zicht te krijgen hoe ver de vervuiling al verspreid is. Als actiegroepen zijn wij ervan overtuigd dat er meer onderzoek kan gedaan worden naar wat er nu al in en rond het stort aanwezig is. Dat er nu al PFAS in het afvalwater van Silvamo zit, is vreemd. Wil dit zeggen dat er ooit al PFAS gestort zijn? Lekt het stort naar het grondwater? Het is tot nu toe onduidelijk vanwaar de vervuiling komt. Uiteindelijk zal de vervuiler moeten opdraaien voor de sanering van de buurt.

Katrin Van den Troost