Interview bij MO*: Het Nieuwe Verzet

Bij MO*talks was er vorige week een online sessie over Het Nieuwe Verzet: een gespreksavond over nieuwe vormen van verzet. Collega Katrin Van den Troost nam deel aan het eerste gesprek, over de toekomst van klimaatactivisme. Ze ging in gesprek met journaliste Tine Hens en Mark Van Baal, aandeelhoudersactivist bij Follow This.

Het Nieuwe Verzet bij MO*

De coronapandemie en de reacties van regeringen daarop (of het gebrek eraan) hebben ons allemaal getroffen. We hebben hoop en perspectief nodig, maar waar vind je die vandaag? Voor het winternummer van MO*magazine trokken we, virtueel of in levenden lijve, naar plaatsen waar hoop groeit in de vorm van verzet, vaak tegen alle verwachtingen in. Het zijn plaatsen waar mensen niet zwijgen, waar soms de straat wordt bezet om urgent onrecht aan te klagen, maar ook waar mensen subtieler tegen gangbare normen ingaan. Ze doen dat zelden voor zichzelf, vaker voor vrijheden en voordelen waar hun kinderen en kleinkinderen van zullen genieten, als het meezit. We zien vandaag de kiemen van hoop. Maar er is ook de massale uitdaging om straks, wanneer deze pandemie grotendeels achter ons ligt, een nieuwe wereld vorm te geven. Samen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseerde MO* op woensdag 9 december 2020 drie gesprekken over de toekomst van het nieuwe verzet.

Gesprek 1: Welke toekomst is er voor klimaatactivisme? - Mark van Baal, aandeelhoudersactivist bij Follow This, een organisatie die de olie-industrie wil vergroenen - Katrin Van den Troost, activiste bij Climaxi, een sociale milieubeweging - Moderator: Tine Hens, journaliste MO*