Europa kan zich geen weg boren naar een koolstofarme economie

De Europese Unie (EU) en haar nationale regeringen maken zich op om te discussiëren over een grotere extractie van schaliegas in Europa.

Dit zou de ecologische en sociale schade vergroten, alsook de gevaarlijke klimaatsverandering. 

Brussel, 22 mei, 2013.

EU leiders komen op 22 mei samen om te bespreken hoe ze de energieprijzen kunnen verlagen en op die manier de Europese industriële concurrentiepositie kunnen verbeteren (1). De ondertekenende organisaties waarschuwen echter dat achter de retoriek van het stimuleren van groei, productiviteit en werkgelegenheid, de intentie schuilt om de extractie van fossiele brandstoffen te bevorderen, inclusief schaliegas.

Klimaatrechtvaardigheidsgroepen dringen er bij de EU en de nationale overheden op aan om een beleid van energie-transitie in te voeren in de richting van post-fossiele en post-nucleaire economieën. Zoals Maxime Combes van ATTAC Frankrijk stelt: “EU regeringen en instituties houden geen rekening met het groeiende verzet van gemeenschappen in Europa tegen nieuwe exploraties van fossiele brandstoffen, en in het bijzonder tegen onconventionele bronnen zoals schaliegas, en technieken zoals hydro-fracking. Frankrijk en Bulgarije hebben al een verbod geïnstalleerd tegen  dit soort van exploraties en praktijken op hun grondgebied.”

Organisaties verwerpen ook de inspanningen van BusinessEurope en andere machtige lobbygroepen, die druk uitoefenen op de Europese Commissie om het energie-beleid van de EU radicaal weg te leiden van het beperken van de klimaatsverandering ten voordele van vervuilende industrie-vriendelijke concurrentiekracht qua kosten en leveringszekerheid (2).

Zoals Tom Kucharz van Ecologistas en Acción (Spanje) zegt: “door te focussen op het 'verzekeren' van meer energie-technologieën zoals hydro-fracking, zou dit beleid de toenemende ongelijkheden gelinkt aan de extractie van fossiele brandstoffen verdoezelen, de aandacht afleiden van de werkelijke noodzaak om de globale opwarming af te remmen en doodlopende maatregelen verbonden aan de  koolstofmarkt bevorderen”.

De hype die heerst rond schaliegas in Europa, volgt op de schaliegas-boom in de Verenigde Staten. Maar een nadere beschouwing onthult de wankele fundamenten van deze praktijken, die de gezondheid en het milieu negeren, en die afhankelijk zijn van onhoudbaar lage gasprijzen als gevolg van speculatie en industriële overschattingen (3).

“Een blik op de geschiedenis van de productie van schaliegas in de VS toont aan dat onconventioneel gas geen langetermijn -laat staan ecologisch duurzaam- antwoord kan bieden op de Europese koolstofarme energiebehoeftes”, stelt Geert De Cock van Food & Water Watch Europe. “Men kan zich geen weg boren naar een koolstofvrij Europa tegen 2050”.

Als Europa en zijn lidstaten het ernstig menen met het aanpakken van de energievraagstukken, dan zouden ze zich moeten afkeren van meer extraheren en van marktoplossingen die de klimaat- en energiecrisis alleen maar doen toenemen, en de sociale conflicten binnen de Europese grenzen en daarbuiten alleen maar in de hand werken.

In het licht hiervan, roept de “Time to Scrap the ETS” verklaring (4) -ondertekend door meer dan 140 organisaties en groepen van over heel de wereld- ook op tot beleid en acties die de energie-infrastructuur van de

EU zouden transformeren, en tot een einde aan het industriële gebruik van fossiele brandstoffen. Het

1/2

emissiehandelssysteem van de EU (ETS) is een obstakel voor deze transitie omdat het vervuilende energie toestaat en zelfs subsidieert.

  1. http://static.euractiv.com/sites/all/euractiv/files/Council Conclusions Energy.pdf
  2. http://www.euractiv.com/priorities/business-tells-barroso-balance-e-news...
  3. http://www.foodandwaterwatch.org/pressreleases/wishful-thinking-debunkin...
  4. http://scrap-the-euets.makenoise.org/english/. Groepen, netwerken, NGO's en collectieven die zich willen aansluiten bij de Scrap the ETS verklaring, kunnen een e-mail zenden naar scrap.the.ets@gmail.com

Organisaties:

Aliança RECOs – Redes de Cooperação Comunitária Sem Fronteiras, Brazil

ATTAC, France

Carbon Trade Watch

Centre for Civil Society, Durban, South Africa

Centro de Referência do Movimento da Cidadania pelas águas florestas e Montanhas Iguassu ITEREI, Brazil

Ciel Voilé, France

Corner House, UK

Corporate Europe Observatory

Earth Peoples

Ecologistas en Acción, Spain

EcoNexus, UK

FERN

Food and Water Watch Europe

Green Cross Society, Ukraine

Indian Social Action Forum, India

Indigenous Environmental Network

ITEREI- Refúgio Particular  de Animais Nativos, Brazil

JA!Justiça Ambiental (Friends of the Earth), Mozambique

Jubilee South - Asia/Pacific Movement on Debt and Development  (JSAPMDD)

Les Amis de la Terre (Friends of the Earth), France

Movimento Mulheres pela P@Z!, Brazil

Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

Ongd AFRICANDO, Spain

Philippine Movement for Climate Justice, Phillipines

Philippine Network on Climate Change, Philippines

Plataforma Interamericana de Derechos Humanos, Democracia y Desarrollo

Re: Common, Italy

Sanlakas Philippines

School of Democratic Economics

Taller Ecologista, Argentina

Terræ Organização da Sociedade Civil, Brazil

Timberwatch Coalition, South Africa

Transnational Institute

Vzw CLIMAXI, Belgium

Vzw Vrede, Belgium Woodland League, Ireland

Meer informatie:

Belen Belanyá (Corporate Europe Observatory, The Netherlands): +31 (0)6330 903.86

Geert De Cook (Food and Water Watch, Belgium): +32 (0)484 629.491

Joanna Cabello (Carbon Trade Watch, Belgium): + 32 (0)493 829.459

Maxime Combes (ATTAC France): +33 (0)624 512.944

Tom Kucharz (Ecologistas en Acción, Spain): +32 (0)619 949.053