Derde Griekse actie ook in Nederland

grentrance

Griekenland blijft in het nieuws. De Europese Unie en de regering leggen de bewoners het ene draconische besparingsplan na het andere op. De Grieken hebben het nog moeilijker dan tevoren. Er zijn 1,6 miljoen werklozen (23,5 %) en 3,8 miljoen mensen (op een bevolking van 10,7 miljoen) die onder de armoedegrens leven (35,7 %). Daar komt de vluchtelingencrisis bij, die tienduizenden mensen in Griekenland deed stranden na het sluiten van de Europese grenzen. In deze omstandigheden groeit een andere economie die de noden van de mensen als doel heeft. Velen organiseren zich in coöperatieven, die uitgaan van democratische productie en sociale organisatie van het werk.

Vluchten kan niet meer.

Net deze mensen, deze coöperatieven en solidariteitsinitiatieven staan vooraan als het er op neer komt mensen te redden uit de zee. Ze hebben het zelf moeilijk om overeind te blijven maar tonen ook hun solidariteit met lotgenoten die de oorlog ontvluchten. Zo is het dikwijls: wie weinig heeft deelt, wie veel heeft houdt het voor zich.

Doe er iets mee.

Climaxi (een beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid), ACC  (actie en studiegroep rond ecosocialisme) en de Nederlandse sociale economie organisatie Possible doen er iets mee. Voor de derde keer voeren we zepen, olijven en olijfolie in. Doe je mee? Laat Iets weten! Half juni komt onze Griekse karavaan aan in België

Onze partners

Dock-Station: is een kenniscentrum voor coöperatieven in dit land. Zij zochten voor ons de andere partners en organiseren mee het transport. Ze nemen initiatieven, en organiseren vormingen om sociale coöperatieven te ondersteunen.

Greenland: Deze producentengroep maakt deel uit van een grotere coöperatieve in Sterna, Messinia. De leden woonden in Athene maar besloten op een bepaald moment om terug te keren naar het dorp. Ze werken alleen samen met kleine winkels en andere coöperatieven. Door ook zelf in te staan voor verwerking en distributie verkrijgen ze een eerlijke prijs voor hun olie. 

Modousa: Deze coöperatieve werd opgericht door negen olijfboeren in de Gera baai op het eiland Lesbos. Na drie jaar zijn vijftigtal mensen actief in de coöperatie. Samen met specialisten maken de boeren bio-olijfolie. Ze houden zich ook bezig met technische workshops voor beginnende boeren en proberen een verwaarloosde staatsplantage over te nemen.

VIO-ME: bezette fabriek in Thessaloniki: Deze fabriek van bouwmaterialen werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011. De werknemers zagen sindsdien geen loon meer en beslisten zich om te vormen tot een fabriek van natuurlijke schoonmaak middelen. Ze beheren de fabriek nu zelf.

Hun producten

De producten van onze partners zijn niet altijd gelabeld, maar wel van natuurlijke teelt. Meestal is er gewoon geen geld om kunstmeststoffen, bestrijdingsmiddelen en co te betalen. Als daar geen geld voor is, dan is er ook geen om je afdrachten aan ingewikkelde labels te betalen. Ze zijn gegarandeerd zonder bewaarmiddelen en andere toevoegsels

De extra-virgin olijfolie wordt onder strikte controle geproduceerd en geperst bij temperaturen van minder dan 27 graden (koude persing). Er zijn geen chemische toevoegingen en het product is niet bewerkt zodat de delicate natuurlijke smaak behouden blijft. Deze olie bevat veel oleacein en oleocanthal. biologische stoffen die anti-oxidante , anti-inflammatoire, neuroprotectieve en cardioprotectieve eigenschappen hebben. De olie en olijven kan je 1 jaar ongeopend bewaren. 

BESTELLEN: http://www.gr-entrance.be

INFO: contact@gr-entrance.be