Coronavirus en Brexit: kaakslag voor de fossiele industrie

Schotland ging op 31 januari 2020 samen met het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Alhoewel de meeste Schotten in de unie wilden blijven, konden ze dat niet los van de Britten. Die uitstap heeft verregaande gevolgen voor Schotland. Een eerder positief gevolg is het feit dat Schotland zelf de ‘climate emergency’ kon uitroepen.

In het kader van deze ‘climate emergency’ heropende de Schotse regering een openbaar onderzoek naar plannen van Ineos om te boren naar ondergronds steenkoolgas in centraal Schotland.

De afdeling Planning and Environmental Appeals (DPEA) van de regering suggereerde dat een onderzoek dat zes jaar geleden werd afgesloten, nu opnieuw zou moeten worden geopend omwille van beleidswijzigingen in het licht van Brexit maatregelen.

Ineos beheert een petrochemisch complex in Grangemouth. Daar plant het 14 gasbronnen aan te spreken om methaan te winnen uit ondergrondse steenkoollagen. Dit willen ze doen met behulp van een technologie die lijkt op fracking.

Het plan van Ineos werd voor het eerst ter tafel gebracht in 2011, maar vanwege lokale en nationale bezwaren ging het in 2014 in openbaar onderzoek. Het heeft daar vertraging opgelopen sinds de ministers hun beleid inzake methaan en kolenbodem voor schaliegas, gezamenlijk bekend als onconventionele olie en gas (UOG), hebben uitgewerkt. In oktober 2019 heeft de Schotse regering dan zijn steun voor UOG ingetrokken. Tegenstanders gingen ervan uit dat de winning van methaan uit kolenlagen bij Airth/Grangemouth zou worden geblokkeerd.

Op 13 maart 2020 liet Ineos zelf weten dat het haar bod om te boren naar ondergronds steenkoolgas in Midden-Schotland, Grangemouth introk. Daarmee kwam een einde aan een controverse van tien jaar. Ineos gaf zelf als reden op dat ze ‘onvermijdelijk’ door Schotse ministers zal worden afgewezen bij volgende procedures en aanvragen.

Milieu- en gemeenschapscampagnevoerders reageerden verheugd, met een bewering dat Ineos "eindelijk een nederlaag heeft toegegeven en wegloopt van deze vuile ontwikkeling". De Schotse regering heeft het besluit van het bedrijf verwelkomd.
 

Schaliegas en coronavirus

Dat Ineos juist nu de stekker uit de onderhandelingen trekt, is niet toevallig. Als we kijken wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt, is dit een logisch gevolg.

De productie van aardgas in de Verenigde Staten staat op een recordniveau. Het overtreft het binnenlandse verbruik en leidt tot een wereldwijd overaanbod. Tegelijkertijd heeft China, 's werelds grootste importeur van gas, zijn import verminderd. China vreest een daling van de vraag in de eerste vier jaar na het coronavirus.

Als gevolg van deze aankondiging worden de gasproducenten zenuwachtig. Ze voorzien zelf al een daling van de waarde van het gas dat ze momenteel uit de grond halen. Maandag daalde de waarde van het gas al met 5% tot 1.77 dollar per miljoen Britse thermische eenheden (mmBtu). Gasproducenten hebben 2.50 dollar nodig om winst te kunnen maken. Dit is het diepste punt in vier jaar tijd. Volgens de enquête van Reuters zullen de gemiddelde prijzen dit jaar naar verwachting dalen tot een dieptepunt van twee decennia.

Daarnaast zijn er grote gasproducenten zoals Antero die nu al aangeven dat ze activa zullen verkopen. Cabot Oil & Gas Corporation gaf in zijn algemene vergadering van 2019 een toelichting bij de vooruitzichten van 2020. Zij vrezen voor een gestagneerde gasmarkt. Daarop namen zij de beslissing om het exploitatiebudget voor boren met 27% te verminderen. EQT Corporation geeft in haar laatste update voor investeerders aan dat ze in 2020 75 miljoen dollar tot 1.075 – 1.175 biljoen dollar minder zullen investeren in infrastructuur.

Climaxi ziet de zenuwachtigheid op de markt als een kans om investeringen uit onconventionele gas en olie industrie eindelijk te investeren in hernieuwbare energie en circulaire oplossingen voor het energieprobleem. Climaxi vraagt zich af wat Europa nu verder gaat doen met zijn aangekondigde nieuwe gasleidingen en legt die vraag voor aan onze Europese Parlementairen.

 

Katrin Van den Troost

 

raffinaderij2