COP Azerbeidjan mislukt
Ook de 29ste klimaattop in Azerbeidjan beantwoordt niet aan de verwachtingen. De armste landen krijgen niet de noodzakelijke centen en overheden, bedrijven en co kunnen hun uitstoot nu afkopen door projecten in het Zuiden te lanceren. De wereldleiders leggen niet de energie en moed aan de dag die onze planeet kunnen vooruithelpen. Ondertussen schroeft Vlaanderen zijn blue deal terug en raken dus ook de aanpassingsmaatregelen in het slop.
Vorige nacht werd de klimaattop beëindigd. Het Zuiden is teleurgesteld. De ontwikkelde landen engageren zich pas tegen 2035 om 300 miljard per jaar te geven voor de bestrijding van de klimaatgevolgen bij de kwetsbare landen. Die hebben de klimaatverandering niet veroorzaakt maar zitten wel met de gevolgen. Die gevolgen kennen we en we weten dat ze ook West-Europa bereiken: waterbommen, bosbranden, klimaatvluchtelingen en verstoring van de voedselproductie zijn ons deel.
Om dit ter vermijden zijn drastische veranderingen nodig. In Baku geraakt men niet verder dan de afspraak om projecten elders als compensatie in te brengen van de uitstoot die men veroorzaakt. Je hoeft met andere woorden je eigen uitstoot en je productieproces niet te veranderen, als je maar wat projecten lanceert of bomen plant in Afrika of elders.
De uitstoot moet dus dringend naar beneden, zegt glacioloog Philippe Huybrechts: “Extreme regenval neemt toe met 7 % per opgewarmde graad. Om onder de 2°C opwarming te blijven mogen we nog 1300 Gton CO2 uitstoten. Dat is nog 35 jaar verder doen aan het tempo van 2019.” In een column zegt klimaatexpert Valerie Trouet: “Stel u nu voor dat het tempo van die klimaatextremen versnelt. Dat terwijl de ene regio zijn wonden nog aan het likken is, de volgende al getroffen wordt. Terwijl de Westhoek aan het bekomen is, loopt de haven van Antwerpen onder, waarna een waterbom boven Brussel valt en dan één boven Durbuy. Als dat binnen een tijdspanne van een paar jaar gebeurt, ligt heel België plat. Mentaal plat, logistiek plat, economisch plat. De hulpdiensten zullen niet weten waar te beginnen en op hulp van de buurlanden zullen we ook niet moeten rekenen, want die zitten in hetzelfde schuitje. De klimaatverandering is tenslotte globaal. Als we de bovengrens van 2 graden opwarming niet halen, dan is volgens mij dit scenario onvermijdbaar.”
BLUE DEAL
Ondertussen loopt het ook in Vlaanderen verder spaak: de Vlaamse Regering beliste het beschikbare geld in eigen budget voor de Blue Deal te halveren tot ongeveer 280 miljoen. Dat is absoluut onvoldoende om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen. Alleen al het plan Ruimte voor Water in de Denderstreek kost 130 miljoen en zelfs die zijn volgens minister Annick De Ridder niet gegearandeerd: “Maar we weten dat het GIP een heel moeilijke oefening wordt. Het voordeel is dat het duidelijkheid zal geven. Het nadeel is dat er harde keuzes zullen moeten worden gemaakt.”
Kortom: de wereld blijft bij de pakken zitten en Vlaanderen geeft het op om zelfs zichzelf voldoende te beschermen.
Filip De Bodt