Climaxi zet stapje dichter naar superkorte keten.

Fruits de Perthus2

We doen dat omdat we zo weinig mogelijk willen werken met tussenschakels, kwestie van de producent een eerlijke prijs te garanderen. We willen graag ook die mensen stimuleren die zich niet alleen organiseren in coöperaties, maar ook maatschappelijk bezig zijn.

Het Griekse verhaal kennen de meesten. Om kleine coöperaties te ondersteunen in hun strijd om te overleven na het dictaat van de Europese Unie, importeerden we samen met een aantal andere organisaties en Waalse partners olijfolie, olijven en zeepproducten van het bezette bedrijf Vio-me. Die blijven vast in het aanbod. Eén keer per jaar doen we een grote bestelling. We betaalden flink wat leergeld, o.m. op het vlak van transport alvorens we het handeltje onder de knie hadden.

WIJNEN

Rond de bio-wijnen werkten we in het verleden samen met Fairwine. Zij importeren wijnen van kleine wijnbouwers uit Frankrijk, Italië en Spanje. Fairwine zelf is een onderdeel van een conventionele firma die champagne verhandelt. Heel wat van de producenten zijn ondertussen middelgrote boeren met een zekere naam in de sector. Die verdienen natuurlijk ook onze aandacht, omdat ze bio-, soms vegan en co produceren. We bouwen dit momenteel stilaan af ten voordele van andere initiatieven die meer passen bij het Climaxi-idee. We zijn op zoek naar andere rode en witte wijnen, cava en prosecco. Dat lukt aardig. Via de importeur Biosano raakten we aan wijnen van de Spaanse coöperatieve San Isidro in La Mancha. Ze tellen een driehonderdtal leden die echt samen werken en leveren ons een pittig wit wijntje (met een lichte sprankel als eindfase in de mond) aan 5,70 €, een rode tempranillo zonder toegevoegd sulfiet aan 5,25 € en een Syrah/Cabernet Sauvignon aan 8,25 €.

De familie Antica Enotra levert ons een zonnige Italiaanse wijn uit Puglia een zachte droge wijn met fijne tannines en een fruitige neus afkomstig van Moltepulciano- en Sangiovesedruiven: 7,20 €.

Verder werken we er aan om een Franse witte en rode wijn uit de coöperatieve van Michèle Roux rechtstreeks naar hier te krijgen. Michèle is activiste bij de Conféderation Paysanne en kweekt druiven die vervolgens door de coöperatie in het dorp tot wijn geperst worden. Ook dit heeft wat voeten in de grond: de dienst accijnzen lijkt in België wel een anachronisme te zijn. Afspraken maken op een bureau in Gent, borg staan, terugkeren… Neem daar nog eens bij dat de Fransen het allemaal nog wat anders interpreteren en er dus nog wat regeltjes bijdoen. We verkopen wit en rood aan 8 €.

PASTA

Climaxi veranderde recent ook zijn pasta-assortiment. Tevoren kwam het over grote gedeelte van de coöperatieve La terra e il Cielo uit Arcevia. Een coöperatieve met een sterk idee, die ook actief is tegen GGO-s. We ontmoetten evenwel Campo, een groep met dezelfde ideeën. Het afzetgebied van Terra is groot genoeg en Campo voegt nog iets aan toe aan de bio-sector: biologische producten moeten ook kunnen voor mensen met een gewoon inkomen, zegt Campo. Resultaat: goedkopere producten van dezelfde kwaliteit.

Het assortiment van Climaxi blijft op dat vlak voortdurend in evolutie. We doen ons best om stap voor stap dichter bij de kortst mogelijk keten van boeren met het grootst mogelijk engagement te komen.

Filip De Bodt