Climaxi voert actie tegen vervuiling: PFAS-eieren naar de gemeenteraden

Vlaanderen is extreem vervuild door lekkende stortplaatsen en fabriekslozingen in water en lucht. Bedrijven als 3M, Indaver, Utexbel, Ghistelinck, Renewi en Eternit hebben daardoor jaren goed geboerd en de aandeelhouders fors uitbetaald. De laatste jaren kwam daar ook de PFAS-problematiek bij: een permanent giftige stof sloop vrijwel overal binnen. Climaxi concentreerde zich op de grootste brandhaarden. Na twee jaar actie voeren merken we dat er van sanering weinig of niets in huis komt. Daarom voeren we net voor de gemeenteraadserkiezingen actie aan een aantal gemeenteraden in Vlaanderen. 

Climaxi maakte vorige zomer op vijf locaties PFAS-bloedonderzoeken mogelijk langs vervuilingshaarden. 3/4e van de deelnemers had te veel PFAS in het bloed. Terwijl 6,9 ng/l PFAS in je bloed de Europese limiet is, scoorden mensen langs fabrieken en stortplaatsen tot 800 ng/l PFAS bloed. Bodemonderzoeken uit Kortemark, Kruisem, Stabroek, Waregem en Ronse stoten niet enkel op PFAS-vervuiling, ook andere chemicaliën als brandvertragers en zware metalen zoals lood worden aangetroffen rond de vervuilingshaarden. 

Dit gaat ten koste van ons leefmilieu en de werkomgeving. Op 13 oktober kiezen we nieuwe lokale besturen. Daarom voert Climaxi samen met Grondrecht, Leefbaar groot Kortemark, Zaubeek Gezond, Leefmilieu Roeselare, Red Onze Kleiputten en actiecomités uit Ronse en Stabroek actie aan de gemeenteraden van september. Samen met lokale actiecomités zetten we vervuiling terug op de kaart. We vragen inwoners om de gemeenteraden bij te wonen en  PFAS-eieren uit hun tuin of verboden groenten mee te brengen. Ze staan symbool voor de vervuiling langs bedrijven en stortplaatsen: “De overheid is ellendig traag in het uitvoeren van saneringen. Men procedeert zelfs onder ekaar wie de zaak moet opruimen. Hoe lang kan men inwoner opleggen hun eigen eieren en groenten niet meer te consumeren of hun putwater niet meer te gebruiken? Zij zijn toch niet verantwoordelijk voor de vervuiling? Zij hebben er toch niets aan verdiend?” 

Terwijl de overheid moet zorgen voor een gezonde leefomgeving maakt het Departement Zorg er zich vanaf met het advies om in Vlaanderen overal maximaal twee eieren van eigen kippen per week te eten en krijgen we studies die zeggen dat (bio)tuinieren in open lucht niet altijd gezond is. Zo wordt vervuiling gedoogd in plaats van aangepakt. Ook lokale besturen kunnen heel wat initiatieven nemen om tot sanering over te gaan en de vervuiler te laten betalen. 

De rode draad doorheen al onze dossiers is een slap vergunningsbeleid, onderbemande diensten voor advies en controle, vertraging van bodemonderzoeken en gebrek aan initiatief bij lokale besturen. Het doel blijft dat de vervuiler betaalt voor de sanering en gezondheidsopvolging van buurtbewoners en werknemers. Hoe meer vervuiling, hoe meer we ook met de klimaatopwarming in de problemen komen, bijvoorbeeld door gebruik van grond- en oppervlaktewater.

DE PLANNING

- 2/9 Gemeenteraad Ronse: Wanneer wordt het Bruulpark gesaneerd?
- 3/9 Gemeenteraad Waregem: De PFAS-vervuiling van stort Gisthelink in Kruisem breidt uit, wat gaat gemeente doen?
- 9/9 Gemeenteraad Kruisem: De PFAS-vervuiling van stort Gisthelink in Kruisem breidt uit, wat gaat gemeente doen?
- 10/9 PFAS-info avond Stabroek ism milieuadvocate Isabelle Larmuseau en prof toxicologie Universiteit Utrecht Chiel Jonker
- 16/9 Gemeenteraad Kortemark: Wordt lood- en ultra korte keten PFAS-vervuiling langs Silvamo verder onderzocht?
- 16/9 Gemeenteraad Roeselare: Wat doet gemeente aan PFAS-vervuiling rond site Renewi?
- 19/9 Gemeenteraad Boom: Hoe beschermt de gemeente haar inwoners tegen asbestvezels?
- 23/9 Gemeenteraad Stabroek: Welke initiatief neemt het gemeentebestuur tegen de vervuiling van de site van Indaver?
- 26/9 Gemeenteraad Zwijndrecht: Hoe gaat de gemeente meer inspraak organiseren in de sanering van de meest vervuilde tuinen?