Climaxi stapt met buurtbewoners naar rechter: stop de PFAS-uitstoot van Indaver
Sinds 1 januari 2022 loost Indaver zonder enige vergunning PFAS in de Schelde. Daar kwam op 22 maart 2024 verandering in: minister Demir legt Indaver PFAS-lozingsnormen op. De drie afvalverbrandingsovens op de site vlakbij Stabroek verwerken tot 16 000 ton PFAS-houdend afval per jaar. Dit afval is afkomstig van onder andere 3M in Zwijndrecht maar ook van Chemours in Nederland en andere PFAS-producerende bedrijven in Europa.
Hoewel het PFAS-bad in de Schelde méér dan vol zit, laat minister Demir toe dat Indaver gewoon doorgaat met PFAS lozen. De Vlaamse Milieumaatschappij is daarover nochtans heel scherp in haar advies van 17 januari 2024:
‘De metingen van PFOS in oppervlaktewater tonen aan dat de normen sowieso ruimschoots overschreden zullen worden. Concreet wil dat zeggen dat elke bijkomende lozing van PFAS zal leiden tot een druk die de draagkracht van het aquatische ecosysteem overschrijdt en de facto een achteruitgang van de toestand zal veroorzaken die in strijd is met de Kaderrichtlijn Water.’
Daar komt nog bij dat minister Demir nalaat om normen te bepalen voor de PFAS-uitstoot in de lucht. De Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Zorg vroegen nochtans om een stopzetting van de verwerking van PFAS-houdend afval door Indaver, tot er zekerheid is over de daadwerkelijke omvang van de PFAS-uitstoot in de lucht en de effecten daarvan op mens en milieu.
Daarom stapt Climaxi nu samen met buurtbewoners naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De gezondheid van de inwoners van Stabroek én de waterkwaliteit van de Schelde staan op het spel. Climaxi eist een onmiddellijke stopzetting van het verbranden van PFAS-houdend afval bij afvalverwerker Indaver in de Antwerpse haven. Tot er wetenschappelijke duidelijkheid is over de impact van de verbranding op mens en milieu, is het verder verbranden van PFAS-houdend afval onverantwoord.
Katrin Van den Troost