Climaxi betoogt mee tegen Arizona
Arizona spreekt haar steun uit voor de internationale en Europese klimaatafspraken. Tegelijk bedelft ze het daadwerkelijk realiseren van deze doelstellingen onder allerhande voorwaarden. Ze stelt cruciale Europese wetgeving opnieuw in vraag, en trekt volop de kaart van deregulering. Klimaat wordt beschouwd als een nice-to-have en de kost van het niets doen voor de huidige en toekomstige generaties wordt genegeerd.
De voorgenomen maatregelen schipperen tussen vaag of contraproductief. De afbouw van fossiele subsidies had prioriteit moeten zijn, maar wordt slechts onderzocht. De regering zwijgt over de natuurherstelwet en blijft vaag over biodiversiteitsmaatregelen. Nergens erkent deze regering dat de klimaatcrisis ook een globale crisis is en solidariteit met kwetsbare landen vraagt. Deze regering lijkt ook een streep te trekken door het streven naar een rechtvaardige transitie, die werknemers en kwetsbare landgenoten ondersteunt en een grotere inspanning vraagt van de sterkste schouders.
“Dit akkoord is niet alleen kortzichtig, maar ook onrechtvaardig. Het schuift de lasten af op de meest kwetsbaren en toekomstige generaties, terwijl de grootste uitstoters buiten schot blijven.” zegt Benjamin Clarysse - Voorzitter van de Klimaatcoalitie. “De gemaakte afspraken bieden onvoldoende perspectief op een veiligere, gezondere en eerlijkere toekomst.”
Deze legislatuur had een kantelmoment moeten zijn. We kunnen ons niet veroorloven nog eens vijf jaar te verliezen. Als Arizona het klimaat serieus neemt, moeten ze nu bereid zijn om gedurfde actie te ondernemen. Allereerst door een plan in te dienen om de doelstelling van -55% emissiereductie in 2030, zoals opgelegd door Klimaatzaak, te halen. Ten tweede, door op Europees niveau een ambitieuze doelstelling van -95% voor 2040 te ondersteunen. Bezuinigingen gaan niet goed samen met de miljoenen die nodig zijn om overstromingen of oogstverliezen tegen te gaan. Er is nood aan slim beleid dat anticipeert op de toekomst.
Arizona erkent nochtans de urgente milieucrisis die we moeten bedwingen. In de woorden van het akkoord “We staan voor een wereldwijde klimaatuitdaging. We moeten nu handelen in de strijd tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.” De tekst zet hier en daar ook de deur op een kier voor bijkomende actie. We roepen de nieuwe ploeg op om deze woorden om te zetten in daden, en samen met de meer dan 100+ partners van de Klimaatcoalitie te strijden voor een andere koers.
Climaxi
Climaxi sluit zich aan bij deze opmerkingen van de Klimaatcoalitie. Wij voegen er vanuit onze sociale opstelling aan toe dat de inspanningen die men zegt dat ze moeten geleverd worden, niet sociaal en rechtvaardig verdeeld zijn. De sterkte schouders dragen de minste lasten (1,5 miljard). Het grootste deel wordt gedragen door de middenklasse en de mensen die weinig hebben en een ander deel komt gewoon van vermindering van de openbare dienstverlening. Dat aspect komt ook op de schouders terecht van diegenen die zo een dienstverlening nodig hebben.
We zijn ongerust over het verder opbreken van het openbaar vervoer. Het ziet er naar uit dat de NMBS evolueert naar een Zweeds systeem waarbij alle aandacht gaat naar de lijnen die veel gebruikt worden. Dat is wat men eigenlijk ook met de lijn gedaan heeft en wat ervoor zorgt dat de dienstverlening in verder af gelegen regio’s nog vermindert. De hoofdlijnen worden behouden. De werknemer of student uit de deelgemeenten of afgelegen regio’s kan het schudden.
We merken ook de militarisering van onze samenleving op en een aantal maatregelen die niet per se veel geld in het laatje brengen, maar louter ideologische getint zijn: het verminderen van ontwikkelingssamenwerking, belastingvrije giften voor organisaties minder aftrekbaar maken, een betogingsverbod installeren voor wie wordt opgepakt… Het zijn verontrustende signalen die waarschuwen voor een autoritaire samenleving.
Climaxi roept dan ook op massaal aanwezig te zijn op de betoging van 13 februari in Brussel. Wij nemen deel aan de betoging samen met SWAN (Sociaal Werkers in Actie Netwerk) en komen samen om 10u30 aan het kruispunt van de Koolbrandersstraat en de Albert 2 laan.
Filip De Bodt