Campagne ‘Stop steenkoolgas’ uit de startblokken
Op maandag 11 maart vond in Hasselt een eerste actievergadering plaats gericht tegen de plannen van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en het Australische bedrijf Dart Energy om met de ontginning van steenkoolgas te starten in Limburg. Het werd een enthousiasmerende vergadering met een dertigtal aanwezigen en heel wat zin en energie om de campagne op te starten. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van Climaxi, Friends of the Earth, de Limburgse Milieukoepel, Groen naast onafhankelijke activisten en bezorgde Limburgers.
We waren te gast in het lokaal van de Limburgse
Milieukoepel, op een steenworp van het station van Hasselt
en coördinator Gust Feyen heette bij de start van de avond iedereen welkom. Daarna nam Nicola Freeman, coördinator van de campagne ‘Stop Steenkoolgas’ van Climaxi/Friends of the Earth het over voor een stand van zaken. Zij legde nog eens uit hoe de LRM en Dart Energy samen onder de naam ‘Limburg Gas’ op 20 december 2012 een opsporingsvergunning hebben aangevraagd, die hen moet toelaten om proefboringen uit te voeren.
Van test- tot exploratiefase
De Vlaamse regering heeft vervolgens 120 dagen de tijd om die vergunning toe te kennen of te weigeren. Dat betekent dus dat er nog tijd is tot 20 april. In principe kan het daarna snel gaan, al moet er een milieuvergunning worden aangevraagd voor die eventuele proefboringen waardoor er zo goed als zeker ook een Milieu Effecten Rapport zal moeten opgemaakt worden (met een onderzoeksfase en een mogelijkheid tot het indienen van bezwaren). Aanvankelijk leek het erop dat ‘Limburg Gas’ misschien zou kunnen rekenen op een ontheffing van dat MER, maar minister Schauvlieghe heeft inmiddels laten weten dat een MER vereist zal zijn.
Nicola wees erop dat buitenlandse voorbeelden aantonen dat je dergelijke vervuilende projecten best tegenhoudt vanaf de testfase, gezien die fase reeds heel wat investeringen vereist en bedrijven die niet willen doen zonder min of meer groen licht te hebben voor het hele project. Allicht zullen de proefboringen, die aan het licht moeten brengen of er voldoende gas aanwezig is voor een rendabele activiteit, gevolgd worden door een pilootproject. Binnen vier tot zes jaar wil men dan overgaan tot de effectieve exploratiefase. Uiteindelijk zou het de bedoeling zijn om tot zo’n 100 boorputten te komen, met telkens een boortoren, gaspijpleidingen en af- en aanvoerwegen...
Voor een gasvrij Limburg!
Er werd ook stil gestaan bij de vele negatieve gevolgen voor mens en milieu; het risico op water-, lucht- en bodemverontreiniging, de klimaatimpact door de methaangaslekken, de lawaaihinder, de gevolgen voor de landbouw en het landschap, de problemen met het sterk vervuilde afvalwater... Het ziet ernaar uit dat er in Limburg geen gebruik zal gemaakt worden van het zogenaamde ‘fracking’, ondergrondse explosies om het gas uit de grondlagen te bevrijden. Daarvoor zouden de steenkoollagen te smal zijn. Maar ook zonder fracking blijft steenkoolgas een nieuwe generatie van fossiele brandstof, die je beter in de grond laat zitten...
Uiteindelijk was het geen info-vergadering maar een actievergadering die bedoeld was om de eerste steen te leggen van een platform en een campagne tegen de ontginning van steenkoolgas in Limburg. En dat lukte. Alle aanwezigen toonden interesse en heel wat mensen gaven aan mee te willen werken in een trekkersgroep. We besloten om werk te maken van een grote sensibiliseringscampagne die ook weerklank moet krijgen in de
1/2
media. Betrokken en omliggende gemeenten zullen we de vraag stellen om zich ‘gasvrij’ te verklaren en indien het bestuur dat weigert starten we een petitie op onder de bevolking. Er komt ook campagnemateriaal: een filmpje, affiches, flyers... En we zullen niet nalaten om de LRM en de Vlaamse overheid op gepaste wijze op de hoogte te houden van onze standpunten en bekommernissen. Hou het gas in grond! Voor een gasvrij Limburg!
Wil jij meewerken aan de campagne ‘Stop Steenkoolgas’ van Climaxi en Friends of the Earth? Stuur dan een mailtje naar info@climaxi.be .
David Dessers