Burgerprotest verstoort 14e onderhandelingsronde TTIP
Deze week vindt in Brussel de 14 e onderhandelingsronde plaats rond het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde staten en Europa. Verschillende burgerinitiatieven waaronder TTIP Game Over roepen op tot protest.
Vanochtend om 7:30 namen ruim 300 burgers deel aan een lawaaidemonstratie tegen TTIP. Zij maken deel uit van een brede coalitie organisaties en burgers die zich verzetten tegen de onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.
De Europese Commissie verplaatste op het laatste moment de onderhandelingen naar het beveiligde Albert Broschette gebouw. “De keuze van de Europese Commissie om de gesprekken te verplaatsen is al een eerste verstoring. Het toont aan hoe bang Eurocommissaris voor de Handel Cecilia Malmström is voor de reactie van gewone burgers. Maar
waar de gesprekken ook plaats zullen vinden, mensen zullen van zich laten horen,” zei Camille Van Mortslam, woordvoerder van TTIP Game Over.
De TTIP onderhandelingen zijn het afgelopen jaar steeds meer onder druk komen te staan door een groeiende Europese protestbeweging . Ook in België neemt het verzet toe. Zowel het Waalse als Brusselse parlement namen kritische resoluties aan. Volgens Amis de la Terre zijn er 169 lokale besturen die zich tegen TTIP hebben uitgesproken. In Vlaanderen komt hier ook langzaam beweging in. Op 28 juni 2016 verklaarde Halle zich als eerste Vlaamse gemeente officieel TTIP-vrij.
Eerder deze week lekte het Europese voorstel voor het hoofdstuk over Energie en Grondstoffen uit. Hieruit blijkt onder andere dat Europa voorstelt om de richtlijnen voor energie-efficiëntie vrijwillig te maken. Producenten moeten nu bij elektrische toestellen een bepaalde efficiëntie garanderen.
Paul de Clerck, Friends of the Earth Europa: "Het gelekte voorstel gaat rechtstreeks tegen de overeenkomst van Parijs en Europa’s klimaat engagementen in. Het zal ervoor zorgen dat de Europese markt overspoeld wordt met inefficiënte producten en dwarsboomt maatregelen om hernieuwbare energie uit zon en wind te stimuleren. Bovendien stelt Europa voor om alle beperkingen op de import van gas af te schaffen. Dit betekent meer fracking in de VS en meer import van fossiele brandstoffen in Europa. Dit is het omgekeerde van wat we nodig hebben."
De Europese Commissie hoopt de onderhandelingen nog voor het einde van het jaar af te ronden. In dezelfde periode hoopt Europa om CETA, het verdrag met Canada, te ratificeren. De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat zij het verdrag voor willen stellen als ‘gemengd’. Dit betekent dat het zowel de Europese instanties als de lidstaten het verdrag moeten goedkeuren. In België mogen dan ook de gewesten zich over het verdrag uitspreken. Wel wil de Commissie het verdrag ‘voorlopig’ al van kracht laten gaan, na goedkeuring door het Europees Parlement.
Mia van Dongen, Climaxi: “We zijn blij dat de Commissie de noodzaak erkent om lidstaten een stem te geven in dit verdrag. Het voorstel om het voorlopig al te laten ingaan is onacceptabel. Het is belachelijk om nationale parlementen te vragen om zich uit te spreken over een verdrag wat al in werking is getreden. In de tussentijd
1/2
zouden burgers dan al blootgesteld worden aan alle gevolgen van het verdrag.”
Climaxi lanceert deze week een nieuwe brochure ‘Onze toekomst uitverkocht. TTIP en CETA, wat staat er op het spel.’ Mia van Dongen: ‘’In onze brochure leggen we de mechanismen en stand van zaken van zowel TTIP als CETA helder uit. Ook laten we verschillende organisaties aan het woord om de gevolgen voor uiteenlopende aspecten van ons leven, van burgerprotest tot voedsel tot sociale rechten, toe te lichten. We hopen op deze manier een breder publiek bewust te maken van de mogelijke gevaren van deze nieuwe vrijhandelsverdragen.’’
Perscontact:
Mia van Dongen – mia@motherearth.org Meer informatie: www. climaxi.org – brochure vrij te downloaden www.foeeurope.org