Akkoord van Parijs gaat van kracht
Vandaag, vrijdag 4 november, treedt het Akkoord van Parijs in werking, enkele dagen vóór de start van de VN klimaattop in Marrakesh. Climaxi, lid van Friends of the Earth International, herhaalt dat dit akkoord ruimschoots onvoldoende is om de gevaarlijke klimaatcrisis af te wenden.
197 landen zijn overeengekomen om de uitstoot van emissies naar beneden te halen om zo de opwarming van de aarde “onder de 2° Celsius te houden” en om “inspanningen te doen om onder de 1.5° graden Celsius ” te blijven. (1) De realiteit is echter minder rooskleurig. Zelfs als landen vasthouden aan de beloftes die ze nu reeds hebben gedaan, zijn we op weg naar minstens 3.5° Celsius. (2)
Geoffrey Kamese van Friends of the Earth Oeganda (NAPE): “Na 24 jaar onderhandelen zijn we nu op weg naar een wereld met een opwarming van 3.5 graden. Dit is een catastrofe voor miljoenen mensen op deze wereld. Ondanks alle wetenschappelijke bewijzen slagen rijke landen er niet in om hun deel van de emissiereducties te realiseren én om de nodige financiering op te hoesten voor de nodige transformatie in ontwikkelingslanden. We hebben bijna geen tijd meer om te zorgen dat de Afrikaanse bevolking niet opgeofferd wordt als gevolg van stijgende temperaturen.”
“1.2 miljard mensen leven zonder toegang tot elektriciteit. Meer dan de helft hiervan woont in Afrika. Ondanks het bestaan van kleinschalige projecten met hernieuwbare energie in handen van lokale gemeenschappen, zien we vooral veel oude en ook nieuwe vervuilende energieprojecten zoals olie, steenkool, gas, enorme dammen, fracking en teerzanden die gemeenschappen verwoesten.”
De doelstelling van het Akkoord van Parijs om catastrofale klimaatverandering te vermijden en om de armsten te beschermen zal zeker niet lukken als regeringen het Akkoord gebruiken om de deur open te zetten voor gevaarlijke vormen van geo-engineering en als ze voornamelijk focussen op kernenergie en emissiehandel.
Tijd om te investeren in echte oplossingen zoals ontbossing tegengaan, hernieuwbare energie in handen van gemeenschappen en een verandering in ons voedselsysteem. Deze oplossingen zijn al lang in de maak, maar wachten nog op politieke steun om ze grootschalig te maken.
(1) http://unfccc.int/paris_agreement/items/9444.php
(2) https://www.climateinteractive.org/%20programs/scoreboard/