Activisten tegen steenkoolgas ontvangen door ministerpresident Peeters

Vlaams Minister-President Peeters: “Ik ben geen believer van steenkoolgas”

Een dertigtal activisten van de campagne ‘Stop Steenkoolgas’ hebben vandaag actie gevoerd voor de gebouwen van de Vlaamse regering op het

Martelaarsplein in Brussel. Ze vroegen garanties dat het reconversiegeld dat de Vlaamse regering vrijmaakt voor Limburg niet zal aangewend worden voor de plannen rond steenkoolgasontginning. Om dat standpunt kracht bij te zetten droegen de actievoerders gasmaskers. Een delegatie van deze 'Stop steenkoolgas'-activisten werd ontvangen, eerst door Vlaams Minister-President Kris

Peeters, daarna door Minister voor Innovatie Lieten, die een petitie tegen steenkoolgas kreeg overhandigd.

De Vlaamse regering heeft 124 miljoen euro vrij gemaakt voor de reconversie van Limburg, om de economie er terug aan te zwengelen na de sluiting van de Fordfabriek in Genk. Honderd miljoen daarvan gaat naar investeringsmaatschappij LRM. Die heeft net van diezelfde Vlaamse regering groen licht gekregen om te speuren naar steenkoolgas. Op die manier dreigt het geld dat bedoeld is voor de economische ontwikkeling van Limburg gebruikt te worden voor de plannen rond steenkoolgas.

Kabinetsmedewerkers van Minister Lieten bevestigden echter dat het reconversiegeld voor Limburg niet zal aangewend worden om de plannen rond steenkoolgas te concretiseren. Dat was alvast een positieve boodschap.  Ook antwoordden ze niet negatief op de vraag van de actievoerders om meer kritische experts te betrekken bij het lopende onderzoek rond de haalbaarheid van steenkoolgasontginning. Dat wordt opgevolgd. Eerder op de dag ontving Minister-President  Kris Peeters persoonlijk een degelatie van de actievoerders. Hij stelde ondermeer: “Ik ben geen believer van steenkoolgas. Mocht uit het lopende onderzoek blijken dat er inderdaad een negatieve invloed zou zijn op Limburg of op het milieu, dan gaan de plannen niet door.”

De ontginning van steenkoolgas is slecht voor het klimaat, levert weinig jobs op, vervuilt de bodem, het grondwater en de lucht en zorgt voor heel wat hinder voor de omwonenden. Bovendien blijven er na de ontginning grote hoeveelheden zwaar vervuild steenkoolwater over, waarvoor men nog geen goede, betaalbare zuiveringsmethode heeft gevonden. Door de onvermijdelijke methaanlekken kan je gerust stellen dat steenkoolgas net zo belastend is voor het milieu als klassieke steenkoolverbranding.

De inwoners van Limburg hebben voorlopig nog geen kans gekregen om hun zeg te doen over het project. De goedkeuring van de opsporingsvergunning die Minister van Milieu Schauvliege vorige maand heeft verleend, is volledig achter gesloten deuren bedisseld, zonder de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. En dat terwijl in Limburg heel wat mensen zich zorgen maken om de plannen.

Nicola Freeman, coördinator van de stop steenkoolgas campagne vertelt: "Wij vinden het heel goed dat er extra middelen naar Limburg gaan. Maar Limburg heeft nood aan sociale en duurzame projecten en stabiele jobs, niet aan een vervuilende en hoe dan ook tijdelijke technologie, die haaks staat op de groene troeven van de provincie. Daarom vragen wij aan minister Lieten dat het geld voor de reconversie van Limburg, niet gebruikt wordt voor de ontwikkeling van steenkoolgas maar voor hernieuwbare energie en sociale en duurzame projecten. Limburg verdient dat!"

1/2

De Campagne Stop Steenkoolgas is een initiatief van Friends of the Earth, Climaxi en de Limburgse Milieukoepel.

Perscontact: David Dessers - 0486.69.69.27