Acties tegen vervuiling aan de gemeentraad: waar staan we nu?
Climaxi ging in september langs bij de gemeenteraden samen met actiegroepen in Ronse, Stabroek, Zaubeek Gezond, Leefbaar groot Kortemark, Leefmlilieu Roeselare, Leefbaar Rumbeke-Oekene, Grootouders voor het Klimaat Limburg, Geneeskunde voor het volk Genk, Red Onze Kleiputten en Grondrecht. Samen zijn we erin geslaagd om vervuiling op de lokale politieke agenda te zetten.
Zo kwam onze actie in Ronse, Waregem, Roeselare, Kortemark, Boom, Hasselt, Stabroek en Zwijndrecht in de pers.
Ondertussen is de Vlaamse Regering gevormd. De ambities voor klimaat zijn een zwaktebod: afzwakken renovatieplicht ipv meer ondersteuning, de betaalbaarheid van de klimaatdoelen wordt in rekening gebracht. Daarbij komt dat men ook het inspraakrecht tijdens openbare onderzoeken wil inkorten en vergunningen vlotter verleend moeten kunnen worden. Nieuw is ook dat Landbouw en Omgeving opnieuw bij één minister zit. Joke Schauvlieghe (CD&V) heeft door een mix van deze bevoegdheden jaren een soort non-klimaatbeleid gevoerd. Tijdens de vorige legislatuur waren deze bevoegdheden voor het eerst uit elkaar getrokken wat voor de nodige spanningen zorgde (zie stikstofakkoord). Climaxi schreef een reactie op het Vlaams regeerakkoord.
We geven jullie een kort bilan van de afgelopen acties en mogelijke volgende stappen om te doen.
Ronse: De discussie op de gemeenteraad legde de klemtoon op de sanering van het Bruulpark in het centrum van de stad. Het is duidelijk dat de stad geen initiatief gaat nemen om dit te versnellen. Utexbel vraagt een nieuwe bijstelling aan om eerder verstrengde normen opnieuw af te zwakken. In december verwachten we een uitspraak over de basisvergunning van Utexbel.
Waregem/Kruisem: De beide gemeentebesturen waren duidelijk: ze zullen geen actie ondernemen om de vergunning van NV Pauwlonia bij te stellen zodat zij moeten overgaan tot effectieve sanering. NV Pauwlonia baat een distributiecentrum uit dat gebouwd is op het oude strot Ghistelink. Uit onderzoeken van OVAM blijkt nu dat de vervuiling uitbreidt nar de omgeving. De volgende stap is dat Zaubeek Gezond, Climaxi en buurtbewoners de bijstelling aanvragen om over te gaan tot effectieve sanering van de omgeving rond het stort.
Roeselare: Het gemeentebestuur verdedigt haar beleid rond PFAS en vindt niet dat ze iets moet aanpassen. In Roeselare kreeg afvalverwerker Renewi onlangs een vergunning voor het lozen van vier korte keten PFAS. Leefmilieu Roeselare en Leefbaar Rumbeke-Oekene gingen in beroep. Het gemeentebestuur schermt met argumenten dat de economische haalbaarheid van saneringstechnieken in acht genomen moeten worden. Een mogelijke volgende stap is een info-avond voor de buurt.
Kortemark: Het gemeentebestuur beslist eerstdaags of ze de omgeving van stortplaats Silvamo zullen testen op ultra korte keten PFAS en lood. De gemeente doet sowieso jaarlijks zelf metingen langs het stort om onafhankelijke data te hebben.
Hasselt: Uiteindelijk kwam onze vraag niet op het provinciebestuur. Limburg mag dringend de PFAS-problematiek serieus nemen: Tenneco vervuilt de Melsterbeek met PFAS en Chroom 6. In Genk gebeurt er bitter weinig na verontrustende bloedonderzoeken in volkstuinen. Ondertussen geeft prof van UHasselt aan om mee verder onderzoek te doen naar de vervuiling van PFAS en Chroom 6 in de Melsterbeek. Ook hier plannen we een info-avond voor de buurt.
Boom: De burgemeester was heel duidelijk. Het asbeststort in de putten van Terhagen kan niet op eigen initiatief gesaneerd worden ook al moest het in 2015 al gesaneerd zijn. Op 1 oktober start de procedure voor Vlaamse Waterweg (eigenaar asbeststort) voor de correctionele rechtbank.
Stabroek: De info-avond met milieu-advocate Isabelle Larmuseau en chemicus Chiel Jonker van Universiteit van Utrecht is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Uit een eerste versie van het bodemonderzoek van VITO blijkt dat landbouwgrond en grondwater rond afvalverbrander Indaver stevig vervuild zijn met PFAS. De burgemeester gaat contact opnemen met Chiel Jonker om studie rond oppervlaktewater in Stabroek toe te lichten. 1 december komt het finale bodemonderzoek. De burgemeester heeft de vage belofte gedaan om nadien met alle belanghebbende rond tafel te gaan zitten.
Zwijndrecht: De gemeente staat aan de vooravond van een grote fusie tussen Zwijndrecht, Kruibeke en Beveren. De huidige meerderheid met Groen Vooruit en CD&V heeft weinig tot geen oppositie op het thema van de vervuiling. Vanaf januari gaan de kaarten anders liggen in de grotere gemeente Beveren.
Het nieuwe Climaxi Magazine 'Voedsel en vervuiling' is klaar en werd verstuurd naar onze achterban. Wil je er ook een krijgen? Word dan snel lid door 10 euro te storten op rekening van Climaxi - BE40 0016 3236 1163.
Climaxi krijgt subsidies voor sociaal cultureel werk. Op 26 en 27 oktober schrijven we ons beleidsplan. Dat moeten we indienen tegen 15 december 24 om die te behouden. We maken een vijfjarenplan op voor 2026 - 2030. Jouw inbreng is daarvoor belangrijk: blijft PFAS een centraal punt in onze werking? Hoe moeten we dan die voortdurend groeiende problematiek verder aanpakken? Moeten we andere zaken zoals Het Visserij Blad laten vallen? Hoe laten we klimaat opnieuw meer aan bod komen? Wil je mee denken, schrijven bouwen? Kom af naar Oostende. Roep voor meer info naar info@climaxi.be.