Actiegroep stapt naar rechter tegen PFAS afval in Kortemark

De hernieuwing van de stortvergunning van Silvamo in Kortemark ligt al langer onder vuur. De gemeente Kortemark en een groot aantal buurtbewoners tekenden hiertegen beroep aan. Toen half november de beslissing van minister Demir viel, bleek dat zij nauwelijks rekening heeft gehouden met de eisen van de buurt. Uit de vergunning blijkt dat er geen garanties zijn voor de buurt dat er geen PFAS-afval naar Kortemark zal komen. De gemeente Kortemark liet al weten de beslissing van de minister te zullen aanvechten. Omdat de actiegroep Leefbaar Groot Kortemark het risico niet wil lopen dat er op dit moment al PFAS-afval kan gestort worden, wordt nu juridische actie ondernomen. 
  
Het wantrouwen in de exploitatie van de stortplaats is groot. In antwoord op een expliciete vraag daartoe, weigert Silvamo te bevestigen dat géén PFAS-afval wordt gestort. Na een stevig bezwaar en beroep tegen de hernieuwing van de milieuvergunning voor de stortplaats, eisen zij nu een schorsing van de vergunning in spoedprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Hiervoor werken ze samen met milieu-advocate Isabelle Larmuseau.
 
De inzet is niet min. Minister Demir stond Silvamo toe om in Kortemark afval uit heel Vlaanderen te storten met een PFAS-gehalte tot 50.000.000 nanogram per kilogram. Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram per liter nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats. Dat de Handzamevaart niet ver verwijderd is van het drinkwaterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide is een bijkomende bezorgdheid. Het arrest over de zaak wordt midden december verwacht.