Opnieuw naar de rechter tegen Project One van Ineos
Climaxi, advocaten van ClientEarth en 12 andere NGO's hebben de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd om het kunststoffenproject van petrochemiereus Ineos in de haven van Antwerpen tegen te houden.
Deze actie is het hoogtepunt van een langdurige juridische strijd tegen Ineos "Project One" - een project van 3 miljard euro. Project One is een nieuwe ethaan kraker die naast een beschermd natuurgebied zou worden gebouwd en schaliegas omzet in ethyleen, één van de bouwstenen van plastic.
Ineos heeft tot nu toe geen overtuigend milieu effectenrapport kunnen voorleggen. Het brengt onvoldoende in kaart wat het effect van de nieuwe kraker zal zijn voor het klimaat, de natuur en de omringende luchtkwaliteit. De grond van de rechtszaak klaagt de Vlaamse overheid aan omdat ze niet eerst de effecten volledig hebben beoordeeld. Daardoor is de goedkeuring onwettig volgens Europese en nationale wetgeving.
‘Vergis je niet, investeringen zoals Project One zijn het 'Plan B' van de fossiele-brandstofindustrie . Fossiel gas gebruiken om kunststoffen te maken is een poging om de fossiele-brandstofindustrie in leven te houden. Dit zou Europa's grootste investering op het gebied van kunststoffen in decennia zijn,’ verklaart advocaat Tatiana Luján van ClientEarth.
‘Deze projecten hebben niet alleen verwoestende lokale milieu- en klimaateffecten, maar ook wereldwijde gevolgen. De kunststoffen die deze projecten helpen produceren, stoten in elke fase van hun levenscyclus koolstofdioxide uit.’
Naast fossiel gas, CO2 is ook de stikstof uitstoot van de nieuwe fabriek een probleem voor het klimaat. De stikstofniveaus in Vlaanderen liggen ver boven de aanbevolen veilige niveaus, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het milieu en de gezondheid van de mensen. Onlangs kwam het nieuwe stikfstofakkoord sterk onder vuur. 41 boerderijen moeten hun deuren sluiten. Maar is een investering in zo’n nieuwe fabriek dan echt werkelijk de beste beslissing voor ons klimaat en milieu?