Jagers of stropers? Survival, de Baka en WWF

baku

In een recent persbericht van Survival International kwam de wrede vervolging van de Baka, een Pygmeeën-volk dat in de regenwouden van KameroenCongo-BrazzavilleGabon en Centraal-Afrikaanse Republiek leeft, onder de aandacht. De anti-stroperij teams in Kameroen, die financieel gesteund worden door WWF, blijken schuldig te zijn aan brutale moorden. WWF heeft woedend gereageerd op deze publicatie en schrijft Survival International af als ‘absurd’, ‘vinger-wijzend’ en ‘self-serving’.

In de afgelopen 15 jaar werden grote delen van Zuidoost-Kameroen nationale natuurparken. Andere gebieden werden afgesloten en gereserveerd voor jacht tijdens safarireizen. Een groot gebied van deze streek is het ouderlijke thuisland van de Baka pygmeeën, die eeuwenlang in deze bossen hebben geleefd.  Het probleem met het behoudsmodel (natuurgebied omzetten naar nationale parken) is dat het de inheemse bevolking als crimineel beschouwt. Ze zijn verdreven uit hun vroegere huizen, en worden ook verboden om te jagen en te verzamelen. Ze zijn dus niet meer in staat om zichzelf te voorzien in levensnoodzakelijke behoeften, daarnaast leven ze ook in vreselijke sociale omstandigheden. 

WWF is een belangrijke financier van de stichting van deze parken. Daarnaast ondersteunen ze sinds 2000 ook de anti-stroperij teams die het gebied patrouilleren en instaan voor de handhaving van de anti-stroperij wetgeving. WWF treedt ook op als adviseur van houtbewerking bedrijven die actief zijn in de bossen van de Baka’s.

Anti-stroperij squads.

WWF geeft directe ondersteuning aan deze squads onder de vorm van patrouille auto’s, bestuurders, brandstof en gebouwen waaruit ze opereren. Ze worden ook op een indirecte manier ondersteund via het Ministerie van Bosbouw en Fauna Kameroen. Deze hulp is van cruciaal belang, zonder deze steun die door WWF wordt voorzien, kunnen de ploegen niet opereren.

Survival International zegt niet nagelaten te hebben rechtstreeks contact op te nemen met het WWF:  “in 2014 de eerste keer contact opgenomen met de internationale directeur-generaal. Pas drie pogingen later hebben we voor het eerst een antwoord gekregen in oktober 2016, 6 maand na ons laatste bericht. In feite wist WWF hier al langer van, 10 jaar geleden waren 2 bezorgde onderzoekers naar het hoofdkantoor in Zwitserland gevlogen om de directeur persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie” 

WWF weet al sinds 2003 dat de anti-stroperij teams de Baka vervolgen, maar ze hebben er nog niks tegen gedaan. The Indipendent berichtte al langer over de onderliggende problemen die de uitzetting van inheemse bevolking met zich meebrengen. 

Méér informatie vind je op de website van Survival International.

een filmpje vind je op Youtube 

Vertaling en bewerking: Pia Santens