Ferraris: Vlaanderen kapt zijn longen weg.
Climaxi vernam net als vele anderen dat deze morgen werd overgegaan tot de ontruiming en kapping van het Ferrarisbos. Wij vinden dat verbijsterend, vooral omdat de beroepsmogelijkheden nog niet uitgeput waren. De eigenaar maakt gebruik van een spagaat in de wetgeving om zijn zin door te drijven. In de codex ruimtelijke ordening wordt immers bepaald dat verenigingen of individuen in Beroep kunnen gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen binnen de 45 dagen naar de uitspraak van de provincie. Natuurpunt wou dat ook doen. In dezelfde codex ruimtelijke ordening staat dan ook nog dat een aanvrager binnen de 36 dagen na een beslissing kan beginnen kappen. We zitten dus met een juridisch vacuüm dat door de eigenaar van het bos vakkundig gebruikt wordt om de ganse boel plat te leggen. Hoe is het toch mogelijk dat men in een ontwikkeld land als België zo amateuristisch omspringt met wetgeving?
De manke wetgeving wordt in dit geval gebruikt om vrolijk zijn zin door te drijven. De overheid weet al lang dat er met die Raad voor
Vergunningsbetwistingen wat schort: men heeft die opgericht om de achterstand van de Raad van State te verlichten, maar men staat ondertussen even ver als voorheen. Als daar nog eens een onduidelijke wetgeving bij komt, is het hek helemaal van de dam. Waar wachten onze politici op om dit recht te zetten?
Climaxi wil er ook op wijzen dat Vlaanderen al jaren bezig is met de problematiek van de zonevreemde bossen. Sinds het kappen van het Lappersfort in Brugge en het redden van het bos in D'Hoppe (Vloesberg) wordt al gesproken over mogelijke gebiedsruil die onze bosstructuren moet verstevigen. Een bos dat is méér dan een plek met vogeltjes, paddestoelen en konijntjes. Bossen zijn méér dan nodig in Vlaanderen, zo steld de bekende sportarts Christophe Depamelaere al eerder dit jaar op de website van Ademloos : “Dat is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. De link luchtkwaliteit-bomen is nooit bestudeerd. Terwijl het bewezen is dat oordeelkundig aangeplante bomen beperkte maar significante luchtzuiveraars zijn,” zegt Depamelaere. Het bosareaal in Vlaanderen bedraagt momenteel amper 2,3%. “Verdere ontbossing is medisch dan ook totaal onverantwoord. Eén hectare bos, dat zijn ongeveer duizend bomen, is goed voor 100.000 m3 aan CO2vastleggingscapaciteit. Vooral in de periode dat ze groeien, capteren bomen CO2. Ze zijn dan goed voor ongeveer 0,7 ton per m3.”
Climaxi vraagt dan ook, samen met anderen uit de milieubeweging, dat Joke Schauvlieghe dringend haar plan voor zonevreemde bossen voorstelt en daar het maximum probeert uit te halen. Aan de parlementairen vragen we via deze mededeling (die ook via open brief naar de parlementairen van de Commissie Leefmilieu gaat) om dringend werk te maken van de hiaten in de wetgeving. Filip De Bodt