Fair-trade verwerker Callebaut dankt af.
De multinational Barry Callebaut verplaatst een deel van zijn ICT en boekhoudactiviteiten naar Polen, ondanks stijgende winstcijfers. In het hoofdkantoor van Wieze zou dat de job van 33 mensen kosten. Callebaut is de grootste chocoladeproducent ter wereld en heeft als belangrijke niche de fair-trade chocoladesector.
De ontslagen werden een paar dagen geleden aangekondigd op de ondernemingsraad. Callebaut heeft wereldwijd 52 fabrieken in handen en is daarmee de grootste marktspeler op wereldvlak, nog voor Cargill en andere voedingsmultinationals. De vakbonden werden op de hoogte gebracht tijdens de Europese ondernemingsraad: “op donderdag 19 maart 2015 de werknemersdelegatie geïnformeerd over de intentie tot collectief ontslag van 37 bedienden in België, Italië, Spanje, Nederland en UK. De betrokken functies zullen ondergebracht worden in een nieuw op te richten Shared Service Center in de Poolse stad Lódz. De beslissing is hoofdzakelijk gebaseerd op kostenbesparingen. De EOR vindt het onaanvaardbaar dat er
bij de keuze van de vestigingsplaats van het Shared Service Center geen rekening is gehouden met het bestaande potentieel van gepassioneerde en toegewijde medewerkers die de basis uitmaken van het succes en de groeiende winsten van de Barry Callebaut Groep (Boekjaar 2013/14: 416.200 CHF EBIT, groei van 21,4%). Vooral de vestiging in België (Wieze) is zwaar getroffen, want daar zouden meer dan 30 functies verdwijnen. Deze reorganisatie is een vorm van sociale dumping.”
De vakbonden eisen dat de mensen in Polen dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als hier en vrezen dat dit het begin is van een reeks maatregelen: “Eens men begint met dergelijke kostenbesparingen, komt er meestal geen eind aan. Nu al wordt aangekondigd dat er op termijn allicht nog 160 jobs gaan verhuizen naar het nieuwe servicecentrum.” zegt Johan Dumortier van BBTK.
Wraakroepend is volgend de bonden ook dat Barry Callebaut voldoende winst maakt. In het verslag over de activiteiten van de laatste drie maanden zegt Callebaut 132 miljoen euro winst gemaakt te hebben. Dat is 10 % meer dan tijdens de vorige periode.
Callebaut profileert zich sterk op de fair-trade en ecologische markt. Ze zijn lid van de internationale koepel rond duurzame Cacao en nemen ter zake een aantal eigen initiatieven. Callebaut produceert ook de chocolade van Oxfam-Wereldwinkels en andere initiatieven van rechtvaardige handel. De ingrediënten ervan komen dikwijls uit het Zuiden en de verwerking ter plaatse levert meestal naar Westerse normen ongewenste resultaten (korrelige chocolade) op. Deze chocolade krijgt nu wel een wrange bijsmaak. Bij Oxfam-Wereldwinkels reageert men voorlopig afwachtend. Marijke Poisonnier: "De vakbonden brachten ons op de hoogte dat er sociaal overleg aan de gang is tussen de bonden en de werkgever. Wij geven dus graag alle ruimte en tijd aan dit overleg en volgen hoe dit afloopt. Wij zijn in de eerste plaats een eerlijke handelsorganisatie die zich inzet voor het Zuiden, maar een eerlijke handelsketen bewaken ligt mee in de kern van wat we doen. Als OxfamWereldwinkels willen we bekijken bij de beslissing of/hoe we als organisatie gepast reageren in lijn met onze visie en missie. "
Filip De Bodt