Enorme winsten maar toch herstructurering bij Ashland Specialities
Bij chemiebedrijf Ashland Specialties in Doel in de Antwerpse haven werd sinds 11 december 2020 gestaakt. De directie wil bijna kwart van het personeel ontslaan en besparing doorvoeren op het resterende personeel.
Ashland Specialities produceert methylcellulose. Oorspronkelijk werd dit gemaakt voor behangerslijm maar in de tijd evolueerde het doeleinde. Je vindt het nu ook terug in farmaceutische sector. De cellulose wordt gebruikt als wit vulsels voor pilletjes. In 2020 kreeg het gebruik een boost omdat methylcellulose ook wordt gebruikt in handgels. In 2020 boerde Ashland dus niet slecht. Toch wil Directeur Erik Van Hove een grote herstructurering doorvoeren. Dit deed hij vijf jaar geleden ook. Toen gingen de meeste personeelsleden op vervroegd pensioen. Op 11 december pakte hij het anders aan. Ashland Specialities maakte een lijst op met de namen van 39 personeelsleden die ontslaan zouden worden. In totaal werken er 163 personeelsleden bij Ashland in Doel.
Sindsdien lag het werk stil. Er werd niets meer geproduceerd en het bedrijf teerde op voorraden om klanten te voorzien. Na zeven weken staken geraakten de voorraden op. Dat merkten de stakers ook aan de toon die directeur en management opzetten. Naakte ontslagen zouden niet meer vermeden kunnen worden. Vakbonden en management voerden overleg om uit de impasse te komen.
Climaxi ging op 26 januari uit solidariteit naar het piket. We stonden er toen vakbondsafgevaardigden buiten kwamen na de onderhandelingen. Er kon enkel verder onderhandeld worden als iedereen weer aan het werk ging volgens het management. Vakbondsafgevaardigden stelden voor om eerst een raamwerk op papier te zetten, de grote lijnen van afspraken vast te leggen, voor dat mensen terug aan het werk zouden gaan. De onvrede is groot onder de stakers maar de financiële druk werd ook groter. De stakers vallen terug op een premie van de vakbond die schommelt tussen 30 en 35 euro per werkdag.
Één van de stakers legt ons uit dat de plantmanager nog maar 10 jaar op zijn stoel zit terwijl veel arbeiders al meer dan 20 jaar in het bedrijf werken. De loyaliteit van de arbeiders is groter dan die van de plantmanager. ‘want die gaat gewoon in het volgende bedrijf een herstructurering doorvoeren.’
Op vrijdag 29 januari werd een raamakkoord bereikt tussen vakbonden en management. De ontslagen zijn niet definitief. Het aantal ligt op 33 ontslagen maar vakbonden onderhandelen verder over minder ontslagen. Daarbij komt ook dat loon en arbeidsomstandigheden hetzelfde blijven voor zij die blijven. Toch gaan de arbeiders al terug aan het werk.
Climaxi stond uit solidariteit mee aan het piket bij Ashland omdat ook wij pleiten voor een menselijk beleid in de haven. Enorme winsten moeten gedeeld worden met wie het werk doet. Climaxi voerde eerder ook al actie voor een strenger klimaatbeleid in de haven. Dit gaat onlosmakelijk gepaard met deftige tewerkstelling en inspraak in bedrijven van arbeiders.