De boskap van Ineos is geschorst

Ineos wil met Project One in Antwerpen een ethaankraker en een propaandehydrogenatiefabriek bouwen waarmee ze ethyleen en propyleen zullen produceren, de grondstoffen om plastics te maken. Hiervoor dient eerst 55 hectare bos gekapt te worden, waarvoor Zuhal Demir eind oktober een vergunning voor toeliet. 

Veertien milieuverengingen stapten samen met ClientEarth naar de Raad voor vergunningsbetwisting en kregen gelijk. De boskap wordt opgeschort. Dit wil zeggen dat Ineos het bos niet mag kappen. De rechtbank geeft zelf aan geen duidelijk zicht te hebben op de milieu-impact van deze nieuwe fabriek. Ineos probeert via een opsplitsing van de milieuvergunningen sneller aan de slag te gaan. Zo vragen ze eerst een vergunning voor het kappen van het bos en beginnen daarna aan de vergunning voor het bouwen van de nieuwe plastiekfabriek. Deze opsplitsing is raken aan het hart van ons milieu- en klimaatbeleid. 

Ineos zal hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan tegen deze uitspraak. Ook Zuhal Demir wacht met haar commentaar tot alles ‘officieel’ is.  Dit is een gemiste kans om eindelijk te starten aan een goed beleid voor de industrie. De bouw van de fabriek is dus nog niet van de baan maar er is uitstel. 

Daarboven op plant Zuhal Demir om de inspraakprocedures voor milieuvergunningen te verkorten. Ze vindt dat dit de oorzaak is van trage processen waardoor in Vlaanderen niets snel beslist kan worden. Laat het duidelijk zijn, deze procedures zijn de kern van onze democratie. Enkel op deze manier is het mogelijk dat het grote kapitaal luistert.