Tentoonstelling: ook de afbreker bouwt op!

Add to Calender 2019-08-09 18:00:00 2019-08-09 18:00:00 Tentoonstelling: ook de afbreker bouwt op! | Climaxi vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi gingen op zoek naar de sporen van verzet in de Denderstreek. Wij zochten de voorbije maanden naar koene ridders, weerstanders, dwarsliggers en mensen die in een bepaalde tijdsgeest hun mond durven opendoen en we maakten er een tentoonstelling van. https://climaxi.be/agenda/tentoonstelling-ook-de-afbreker-bouwt-op vzw 't Uilekot Groenlaan 39 Herzele Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi gingen op zoek naar de sporen van verzet in de Denderstreek. Wij zochten de voorbije maanden naar koene ridders, weerstanders, dwarsliggers en mensen die in een bepaalde tijdsgeest hun mond durven opendoen.

Zo was in onze contreien het opperhoofd van de Nerviërs (Boduognat) actief tegen de overheerser Julius Caesar. Zijn hoofd ligt nu in een museum in Antwerpen, bij een andere Romeins sprekende heerser. Te midden van de Spaanse overheersing hielden ketters het been stijf en ging Jan De Lichte stelen om te overleven en uit te delen. Daens trok hier van leer, de eerste socialisten kwamen met de ‘fosttreinen’ aangewaaid uit Wallonië en bakten hun brood in coöperaties. In de jaren tachtig 80 waren we er als de kippen bij om tegen de raketten te betogen en autostrades als de A8 en de A9 te dwarsbomen of kernafval terug naar afzender te sturen.

Kortom, de Denderstreek is een vooruitgeschoven post van gezond kritische denkers en doeners.

Aan de hand van 14 inhoudelijke uitgewerkte thema's brengen we hierover een expositie. De tentoonstelling is te bezichtigen in de Tram van ’t Uilekot van vrijdag 2 augustus tot en met zondag 15 september, telkens op woensdag en donderdag van 10u tot 17u, op vrijdag en zaterdag van 17u tot 20u en op zondag van 15u tot 20u.

In oktober, november en december gaat de tentoonstelling op reis in de Denderstreek. Heb je als vereniging of cultureel centrum interesse om deze expo (gratis) te gast te hebben op jouw eigen locatie of werk je graag samen? Neem dan zeker contact op met Sarah: uilekot@skynet.be of Filip: filip.de.bodt@skynet.be en 0496/718472.

Dit is een initiatief van vzw 't Uilekot met financiële steun van de Vlaamse Overheid en de medewerking van o.a. AMSAB (Archief en Museum van de sociale Bewegingen), vzw Climaxi, Centrum voor Streekgeschiedenis Zottegem, Documentatie Centrum en Archief van de Communistische Beweging (DACOB), ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst en Stadsarchief AalstAnarchistisch Centrum Gent, Collectie AVG-CARHIF Brussel, Protestants Historisch Museum “Abraham Hans” Horebeke, en verschillende individuen en vrijwilligers. Onze tentoonstelling is participatief. Jij kan ze zelf aanvullen met origineel materiaal: filip.de.bodt@skynet.be of 0496/718472.

Gratis inkom.