Studiedag 'Vissen in het verleden' op 25 oktober 2019

Add to Calender 2019-10-25 08:00:00 2019-10-25 08:00:00 Studiedag 'Vissen in het verleden' op 25 oktober 2019 | Climaxi Noteer alvast vrijdag 25 oktober 2019 in je agenda! Iedereen met een hart voor het rijke verleden van onze zeevisserij komt zeker aan zijn trekken op deze vijfde en vernieuwde uitgave van de studiedag Vissen in het Verleden. Vanaf dit jaar vindt de studiedag plaats in het NAVIGO-museum.

De studiedag richt zich tot iedereen die het warm krijgt van verhalen over onze zeevisserij: van geschiedkundigen tot visserijbiologen, van archeologen tot sociologen, van erfgoeddeskundigen tot heemkundigen en andere geïnteresseerden. https://climaxi.be/agenda/studiedag-vissen-het-verleden-op-25-oktober-2019
Pastoor Schmitzstraat 5 8670 Oostduinkerke Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Noteer alvast vrijdag 25 oktober 2019 in je agenda! Iedereen met een hart voor het rijke verleden van onze zeevisserij komt zeker aan zijn trekken op deze vijfde en vernieuwde uitgave van de studiedag Vissen in het Verleden. Vanaf dit jaar vindt de studiedag plaats in het NAVIGO-museum.

De studiedag richt zich tot iedereen die het warm krijgt van verhalen over onze zeevisserij: van geschiedkundigen tot visserijbiologen, van archeologen tot sociologen, van erfgoeddeskundigen tot heemkundigen en andere geïnteresseerden.

Op het programma:

 

Vanaf 10.00 uur: onthaal met koffie

De voormiddag, van 10.30 tot 12.30 uur, staat in het teken van de pulskorvisserij. We starten met een korte geschiedenisles, want elektrisch vissen is niet nieuw! Daarna wordt het meest recente wetenschappelijk onderzoek toegelicht.

We sluiten dit onderwerp af met een debat, waarin de verschillende partijen rond de tafel gaan zitten en gemodereerd maar ongezouten hun standpunten toelichten.

Volgende organisaties en sprekers zijn te gast voor dit dagdeel: 

  • Elektrisch vissen is niet nieuw: de ontwikkeling van de pulsvisserij (Hans Polet -ILVO)
  • De juridische context van de Europese pulsvisserij (Matthias Sandra - VLIZ)
  • Onderzoek naar pulsvisserij op garnaal: effecten op zee en in het lab (Maarten Soetaert en Mattias Van Opstal - ILVO)
  • Debat: met vertegenwoordiging van het ILVO, de Vlaamse overheid, Climaxi, de reders en de vissers zelf.

De lunch is inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het is enkel mogelijk in te schrijven voor een volledige dag. 

In de namiddag, Van 13.30 tot 16.00 uur, staan we stil bij de strandvisserij. Het thema wordt algemeen en historisch geschetst door enkele experts, waarna het tijd is voor korte en krachtige bijdrages in de ‘Cierk’.

Na de middag ontvangen we deze sprekers: 

  • De Belgische strandvisserij in beeld (Thomas Verleye - VLIZ)
  • Strandvisserij in de late Middeleeuwen: vondsten in Walraversijde (Marnix Pieters - AoE)
  • De ‘Cierk’: In deze interactieve sessie deelt een bonte mix aan sprekers hun ervaringen, herinneringen of expertise over de strandvisserij. Ze krijgen hiervoor maximum 5 minuten: kort en krachtig is de boodschap!

We sluiten de dag af met koffie en taart! 

Praktisch:

Deelname aan de studiedag kost € 10 per persoon, lunch, koffie en versnaperingen inbegrepen.

Inschrijven kan vanaf 10 september op deze pagina! Noteer deze datum met stip in je agenda als je zeker wilt zijn van je deelname, want de stoelen zijn beperkt!

Als wij jouw aanvraag tot inschrijving ontvangen, sturen we je de factuur voor de deelnamekosten. Je inschrijving is pas definitief nadat wij jouw betaling hebben ontvangen. Deze dient binnen de 2 weken na ontvangst van de factuur te gebeuren. 

Het museum is vlot bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de wagen. Er is voldoende gratis parkeerplaats in de buurt van het museum. 

In samenwerking met: VLIZ, ILVO, CAG en Agentschap Onroerend Erfgoed.

vissen verleden