Leuven: Michel Bauwens over P2P en commons

Add to Calender 2017-11-06 19:00:00 2017-11-06 19:00:00 Leuven: Michel Bauwens over P2P en commons | Climaxi Michel Bauwens presenteert zijn nieuw beknopt boekje: Peer-to-Peer. De titel staat voor een wijze van produceren waarin de producenten als gelijken een goed creëren dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Het gaat om een manier van produceren die in de lift zit en volgens de P2P Foundation mogelijkheden inhoudt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. Dat kan leiden tot een diepgaande verandering naar een samenleving die gecentreerd is rond commons. https://climaxi.be/agenda/leuven-michel-bauwens-over-p2p-en-commons STUK, Leuven Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public
michel bauwens

Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin de producenten als gelijken een goed creëren dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Het gaat om een manier van produceren die in de lift zit en volgens de P2P Foundation mogelijkheden inhoudt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. Dat kan leiden tot een diepgaande verandering naar een samenleving die gecentreerd is rond commons. Michel Bauwens en Vasilis Kostakis beschrijven dat in een beknopt boekje: Peer-to-Peer. Manifest voor een commons-transitie, waarvan de Nederlandse vertaling door Oikos verzorgd wordt. Het boekje presenteert de inzichten over een commons-transitie die groeiden doorheen de debatten van de laatste jaren in de schoot van de P2P Foundation.De auteurs ontwikkelen hun visie door vier aspecten van P2P samen te brengen: een type van sociale relaties in menselijke netwerken; eveneens een technologische infrastructuur die de veralgemening en opschaling van dergelijke relaties mogelijk maakt; daardoor een nieuwe wijze van produceren en verdelen mogelijk maakt; alsook het potentieel schept voor een transitie naar een economie die ‘generatief’ is voor mens en natuur (in tegenstelling tot het ‘extractief’ karakter van de huidige economie). Het panel wordt later bekend gemaakt.

Organisatie: Climaxi i.s.m. STUK, Masereelfonds, Oikos, CEO

Met financiële steun van de Europa en de Vlaamse Gemeenschap.

eu en sofs

Climaxi (Friends of the Earth Flanders) gratefully acknowledges financial assistance from the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of Friends of the Earth Flanders and cannot be regarded as reflecting the position of the European Union. The European Union cannot be held responsible for any use which may be made of the information this document contains.